fbpx

Alles voor de perfecte foto: kitesurfen op een gif meer?

Roderick Pijls, 26 jaar, professioneel kitesurfer en internationaal model gaat een wel heel bijzonder avontuur aan. Hij gaat kitesurfen op een gif meer.

Roderick woont in Noordwijk, alleen is hij daar maar gemiddeld 3 á 4 maanden per jaar. “Ik reis gemiddeld rond de 9 maanden per jaar voor mijn sport: kitesurfen, voor WK-wedstrijden, trainingen, foto- en videoshoots et cetera.”

Roderick kitesurft al ongeveer 11 jaar. “Toen ik mijn Vwo-diploma haalde, wist ik niet wat ik wilde studeren. Ik ben toen een jaar gaan reizen door Brazilië en Australië. Tijdens deze reis kwam ik erachter dat ik kitesurfen heel tof vond en ben dit toen steeds meer gaan en blijven doen.” Tijdens zijn studie Bedrijfskunde aan de Erasmus Universiteit van Rotterdam kreeg Roderick zijn eerste sponsoren en heeft hij, na het afronden van zijn studie, besloten om 100% te focussen op het kitesurfen. “Dat is goed uitgepakt en nu jaren later mag ik nog steeds zeggen dat ik professioneel kitesurfer ben.”

https://www.instagram.com/p/BjzBlaSgOCi/?utm_source=ig_web_copy_link

Gaaf maar risicovol project

Roderick gaat dus kitesurfen op een giftig meer. Dit is uiteraard niet geheel zonder risico’s. Het meer waarop hij gaat surfen is het Natron Meer. Dit meer bevindt zich in Tanzania (Afrika), waar het al enorm warm is, daarnaast is het meer ook nog eens 60 graden. Ook heeft het meer een Alkalisch karakter (tegenovergestelde van zuur, maar bijna dezelfde soort werking). Dit betekent onder andere dat het meer enorm schadelijk is voor zijn slijmvliezen. Als Roderick een grote hoeveelheid binnenkrijgt, dan bestaat de kans dat deze weg branden. “Ter bescherming van het giftig meer moet ik een waterdicht pak aan en draag ik een masker voor mijn slijmvliezen, ook moet ik natuurlijk inspanningen gaan verrichten. Dit allemaal gecombineerd zorgt ervoor dat ik een hoog risico loop op oververhitting.”

Naast al deze risico’s is het natuurlijk ook een enorm mooie en een fantastische uitdaging om op het meer een mooie foto te schieten. “Het is gewoon een gaaf project! Ik ben een professioneel kitesurfer en ben mij bewust van de risico’s, deze heb ik goed ingecalculeerd en bestudeerd, ik zal niet roekeloos te werk gaan.”

kitesurfen

De plannen

Samen met Rein Rijke (fotograaf) vliegt Roderick richting Tanzania, echter is hij de enige die het water op zal gaan. “Wij zullen in de avond aankomen op Kilimanjaro Airport. Wij zullen dan een nacht slapen in Aroesha en daar alle inkopen doen die wij nodig hebben voor deze periode. De volgende ochtend zullen wij vertrekken richting het meer. Deze tocht zal ons ongeveer 1,5 á 2 dagen kosten. Als we aankomen bij het meer zal ik alle omstandigheden goed bestuderen: van de windrichting tot de temperaturen en van alle noodscenario oplossingen tot de beste hoek voor de foto. De dagen die daarop volgen zullen in het teken staan van kitesurfen en foto’s maken. Daarnaast komt er een videograaf met ons mee, die over dit avontuur een documentaire zal maken.”

Dromen?

Naast dit gave project heeft Roderick nog enorm veel andere dromen. Waaronder goed presteren op de WK-wedstijden en samen met de fotograaf naar nog meer verschillende landen en meren om meer van dit soort projecten te doen.

“Maar daarnaast zou ik graag de grote mensenmassa de vrijheid en adrenaline-kick willen laten voelen wat het kitesurfen je kan geven! Dit kan op heel veel verschillende manieren, bijvoorbeeld een reisprogramma presenteren waarbij ik als kitesurfer de wereld over ga of mensen inspireren op een andere manier.”

Wil je Roderick volgen tijdens zijn avontuur? Houd dan zijn Instagram, Facebook en YouTube kanaal in de gaten!WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie. 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF