Heb je een aangepaste fiets nodig? Geen probleem! Gemeenten vergoeden hulpmiddelen, zoals fietsen voor mensen met een beperking. Maar er zijn meer mogelijkheden, waaronder het UWV, als je de fiets voor werkverkeer gebruikt. In dit artikel lees je alles over de vergoeding van een aangepaste fiets. Laten we de mogelijkheden samen verkennen!
Wat is een aangepaste fiets en hoe zit het met de vergoeding?
Een aangepaste fiets is speciaal ontworpen voor mensen met beperkingen of mobiliteitsproblemen, zodat zij zich vrij kunnen verplaatsen. Er zijn verschillende soorten, zoals driewielfietsen, duofietsen, tweewielers met lage instap en rolstoelfietsen. Je gemeente of het UWV vergoeden een aangepaste fiets als een reguliere tweewieler ongeschikt voor je is door ziekte of beperking. Daarvoor zijn er speciale aanpassingen nodig.
Aangepaste fiets: vergoeding via de gemeente
Gemeenten helpen mensen om zo lang mogelijk zelfstandig thuis te blijven wonen via de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning), officieel bekend als: Wmo 2015. Vaak verstrekt de gemeente hulpmiddelen of voorzieningen en ontvang je een (gedeeltelijke) vergoeding als je er recht op hebt. Je kiest dan tussen een hulpmiddel in bruikleen of een persoonsgebonden budget (pgb) om zelf een hulpmiddel aan te schaffen.
Kom je niet in aanmerking voor gemeentelijke hulp? Dan is het goed om te weten dat sommige zorgverzekeringen hulpmiddelen vergoeden, waaronder aangepaste fietsen. Zorgverzekering vergelijken op Geld.nl is een handige manier om de vergoedingen in kaart te brengen.
Aanvraag Wmo-hulpmiddel
In vier eenvoudige stappen vraag je een Wmo-hulpmiddel aan:
- Wmo-loket: maak via het Wmo-loket van je gemeente een afspraak om je hulpvraag en situatie te bespreken.
- Besluit: de gemeente beoordeelt je Wmo-aanvraag binnen acht weken en bij groen licht brengen ze je in contact met een leverancier.
- Opmeting: een adviseur van de leverancier maakt een afspraak voor het opmeten van de fysieke maten en afmetingen.
- Levering: nadat alles is geregeld, ontvang je het hulpmiddel en informeert de adviseur je over het gebruik.
Houd er rekening mee dat de uitvoering van de Wmo per gemeente verschilt.
Vergoeding aangepaste fiets: eigen bijdrage voor de Wmo
Sinds 1 januari 2019 is de eigen bijdrage voor de Wmo voor iedereen hetzelfde. Je inkomen of vermogen telt dus niet meer mee. Deze verandering zorgt ervoor dat zorg en ondersteuning betaalbaar blijven. De eigen bijdrage is vanaf 2024 maximaal € 20,60 per maand. Heb je een hulpmiddel voor een kind nodig? Dan betaal je geen eigen bijdrage.