fbpx

7 gratis dingen die vroeger geld kostten

spaarvarken
Het lijkt wel of het leven steeds duurder wordt. En dat klopt voor heel veel dingen. Maar niet alles. Laten we het even omdraaien. Er zijn tegenwoordig gratis of bijna gratis dingen en diensten, waar we vroeger voor in de buidel moesten tastten.

Kranten en tijdschriften

Nieuws via nu.nl of de sites van de kranten. Magazines die bijna allemaal een website hebben met leuke verhalen, recepten, uittips en columns. Media zijn er een stuk voordeliger op geworden. Maar wist je dat je bijvoorbeeld via een online dienst als Blende door bijna alle Nederlandse kranten en tijdschriften kunt bladeren en voor enkele kwartjes al een artikel of reportage koopt? Dat scheelt flink wat geld, als je al die bladen of kranten in de kiosk zou willen kopen!
bookcrossing

Boeken

Er zijn steeds meer café’s die meedoen met het programma bookcrossing. Daar staan boekenkasten waaruit je gratis een boek kunt pakken. De enige voorwaarde is dat je het boek – eenmaal gelezen – weer weggeeft op hetzelfde, of een ander bookcrossing punt. Liever online lezen? In de webwinkel van Google Play staan naast betaalde eBooks ook veel gratis downloads. Liever een klassieker? Het Gutenberg Project heeft alle boeken waarvan de auteursrechten zijn verlopen, beschikbaar gesteld voor jouw eReader.

Adverteren

Vroeger betaalde je de krant voor het plaatsen van een advertentie, bijvoorbeeld voor het vinden van personeel of het verkopen van oma’s antieke kast. Dat doe je nu gratis en voor niets op Marktplaats.nl, Speurders.nl of Tweedehands.net of via social media.
Skype

Bellen en SMS’en

De meeste mensen met vrienden en familie in het buitenland hebben de geneugten van Skype al ontdekt. Want waarom zou je nog een hoge rekening betalen voor het bellen naar het buitenland, als je dat voor noppes kunt doen met Skype. Het mooie is natuurlijk dat je elkaar ook kunt zien, via je beeldscherm. En dat maakt bijkletsen met jouw geliefde veel persoonlijker. Gratis geldt ook voor SMS. Dat kostte ooit 15 cent per bericht! Geweldig dat we nu via Whatsapp elkaar ongestoord kunnen bestoken met gratis berichtjes!

Muziek

Vroeger kostte een LP of CD wel 25 gulden. Als je de kosten van jouw hele muziekverzameling bij elkaar optelde, dan had je een klein fortuin in de kast staan. Tegenwoordig kun je bijna alle nummers van bijna alle artiesten gratis beluisteren via Spotify. Leuk is om playlists te maken en met je vrienden te delen, net zoals de mixed tapes van vroeger!

Navigeren

Als je wilt, kun je nog steeds 300 euro uitgeven aan een navigatie-apparaat voor in de auto. Maar dat hoeft niet meer als je een smartphone hebt. Je kunt daarop de gratis app van Google Maps installeren. Daar zit een navigatie tool in, die niet onderdoet voor die van bijvoorbeeld TomTom. En voor enkele tientjes koop je een klem, waarmee je jouw telefoon via een zuignap aan je voorruit bevestigd.

Naar het Rijksmuseum

Een groot deel uit de collectie van het Rijksmuseum is voor iedereen gratis beschikbaar via Rijksstudio. 125.000 stukken zijn gefotografeerd en gepubliceerd zodat jij tot in detail kunt inzoomen, kunt liken en kunt delen. Je kunt beelden ook cureren in jouw eigen verzameling en zelfs downloaden en bewerken tot eigen kunstwerken.

Nog meer spullen nodig?

Op Marktplaats groeien de weggeefgroepen als paddenstoelen uit de grond. Zoek in Facebook naar termen als ‘geven’ en ‘gratis ophalen’ in combinatie met jouw plaatsnaam. Eenmaal lid van zo’n groep kun je niet alleen interessante dingen kosteloos bij buurtgenoten ophalen, maar ook jouw niet langer gewenste bezittingen aan een nieuwe eigenaar helpen.



WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.



 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF