fbpx

6x waarom reizen gelukkig maakt

Reizen maakt je creatief, het is goed voor de liefde en het verlengt zelfs je leven. Wij geven je 6 redenen waarom reizen gelukkig maakt.

1. Het masseert je geest

Als kind verwonderen we ons voortdurend. Sinterklaas die komt aanrijden op zijn paard, de eendjes in het park, op de stoel staan tijdens je verjaardag: een kind vliegt van de ene naar de andere ervaring. In de loop van ons leven wordt dit allemaal minder. Veel dingen hebben we al een keer meegemaakt en voor we het doorhebben zitten we elke dag in hetzelfde stramien van werk, kinderen, boodschappen doen, eten en slapen. Fout, want verwondering is een heel aantrekkelijke en mooie emotie, zegt hoogleraar psychologie Ap Dijksterhuis, die het boek ‘Wie (niet) reist is gek‘ schreef. Juist als we reizen, leren we ons volgens hem weer verwonderen.

2. Het maakt ons brein creatief

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat het ervaren van een andere cultuur de creativiteit verhoogt, zegt Ap Dijksterhuis. ‘Waardevolle ideeën komen voort uit een actieve, goedgevulde en schone geest. Reizen brengt je op goede ideeën omdat het je hoofd leeg maakt.’ Volgens de hoogleraar werkt dit voor de een beter dan voor de ander. ‘Vooral mensen met een open blik die goed tegen twijfel en onzekerheid kunnen, zien hun creativiteit op reis toenemen.

3. Het leidt tot euforische ontheemdheid

Mensen die regelmatig op reis gaan, weten het: reizen is verslavend. Wie reist, stapt een andere wereld binnen. Al onze zintuigen worden geprikkeld. We zien dingen die we nooit eerder hebben gezien, het ruikt er anders, we horen nieuwe geluiden. Het is wat Ap Dijksterhuis ‘euforische ontheemdheid’ noemt. En dit geeft ons een geluksgevoel. ‘We kunnen een staat van euforie bereiken als we veel nieuwe dingen zien en meemaken. In het Engels heet dit zo mooi de speed of thoughts.

4. Het maakt ons tot een beter mens

Reizen haalt onze vooroordelen onderuit, waardoor we meer begrip krijgen voor mensen uit andere culturen. Ap Dijksterhuis haalt de reis aan die hij onlangs maakte naar Noord-Korea. ‘Vooraf dacht ik dat de mensen daar echt anders zouden zijn. Ik stelde me voor dat ze de hele dag strak voor zich uit kijken en dat je erg moet oppassen wat je zegt. Dat laatste is waar, maar Noord-Koreanen bleken verder heel leuke mensen te zijn. ’s Avonds drinken ze een biertje en op straat wordt veel gedanst.’

5. Het verlengt ons leven

Niet letterlijk, maar wel gevoelsmatig. Iedereen kent het gevoel dat de tijd steeds sneller lijkt te gaan naarmate we ouder worden. Onze eerste keer naar een popconcert of die mooie vakantie na ons eindexamen herinneren we ons nog heel goed, maar wat we vorige week hebben gedaan, weten we soms al niet meer.

6. Je leeft in het nu

Meerdere onderzoeken laten zien dat we ons het gelukkigst voelen als we in het ‘nu’ leven. Vandaar de populariteit van mindfulness, waarbij we technieken aanleren om meer in het nu te zijn. Maar op reis leef je al veel meer met de dag. Je maakt zoveel mooie dingen mee en je hebt minder ruimte om te piekeren over verleden en toekomst. ‘Daarbij is reizen vrij ongecompliceerd,’ zegt Ap Dijksterhuis.

Ben je benieuwd naar het hele artikel over ‘het geluk van reizen’? Lees het in WENDY #25 die nu in de winkel ligt!WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF