fbpx

6 x indrukwekkende oorlogsfilms en documentaires die jij moet zien

Dit weekend staan we stil bij de Tweede Wereldoorlog én zijn we dankbaar voor de vrijheid waarin we nu leven. Met een overvloed aan films en documentaires kan het lastig zijn om een keuze te maken. Daarom hebben wij zes indrukwekkende oorlogsfilms en documentaires op een rijtje gezet die jij moet zien.

1. The Boy in the Striped Pyjamas

The Boy in the Striped Pyjamas is een indrukwekkende film die de Tweede Wereldoorlog laat zien door de ogen van de negenjarige Bruno, zoon van een nazi-officier. Voor het werk van zijn vader verhuist het gezin van Bruno naar Polen. Vanuit zijn slaapkamerraam kan Bruno het concentratiekamp Auschwitz zien, waarvan hij denkt dat het gewoon een boerderij is. De verveling slaat toe zonder zijn vriendjes, waardoor hij op onderzoek uit gaat. Achter het prikkeldraad ziet hij een jongetje met een gestreepte pyjama: de negenjarige Shmuel, waar hij vriendschap mee sluit.

Benieuwd geworden naar deze film? The Boy in the Striped Pyjamas is te zien op Netflix.

2. The Zone of Interest

In deze film wordt het verhaal verteld van Rudolf Höss, kampcommandant van Auschwitz, en zijn vrouw Hedwig. Het gezin probeert een droomleven op te bouwen in een villa naast het concentratiekamp. Hoewel de beelden van het concentratiekamp ontbreken, word je geconfronteerd met de gruwelijkheden door de beelden van de rook uit de verbrandingsovens en het geluid van geweerschoten, geschreeuw en gehuil uit het concentratiekamp.

The Zone of Interest is te zien op Amazon Prime.

3. Voices of Liberation

In deze documentairereeks over de Liberation Route volg je als kijker de route die geallieerden volgden tijdens de bevrijding van Europa. In elf afleveringen nemen Internationale bekende mensen je mee langs bijzondere en indrukwekkende mijlpalen langs de Liberation Route, zoals Operation Market Garden, de Slag om de Schelde en D-day.

Wil jij deze indrukwekkende documentairereeks zien? Voices of Liberation is te zien op Netflix.

4. Zwartboek

In deze Nederlandse film, met Carice van Houten, Thom Hoffman, Halina Reijn en Sebastian Koch in de hoofdrol, volgen we het verhaal  van Rachel Rosenthal. Nadat ze ternauwernood aan de dood is ontsnapt, besluit de jonge Joodse vrouw zich aan te sluiten bij het verzet. Onder haar schuilnaam Ellis krijgt ze opdracht om een Gestapo officier te verleiden. Al snel wordt ze verliefd op haar doodsvijand.

Deze film is te zien op Netflix en Amazon Prime. 

5. Hacksaw Ridge

Hacksaw Ridge vertelt het waargebeurde verhaal van Desmond Doss. Een Amerikaanse militaire dokter die zich op het slagveld bevond, maar weigerde om te moorden en wapens te dragen. Tijdens de Slag om Okinawa wist hij 75 mannen te redden, gewonden te evacueren en werd hij een oorlogsheld die risico’s nam om de levens van zijn kameraden te redden.

Hacksaw Ridge is te zien op Amazon Prime.

6. Greatest Events of WWII in Colour

Deze tiendelige documentaireserie vertelt het verhaal van de Tweede Wereldoorlog aan de hand van tien cruciale gebeurtenissen: van Pearl Harbor en de Blitzkrieg tot de Battle of Britain en D-day. Met behulp van ingekleurde filmbeelden komt het aangrijpende verhaal van de Tweede Wereldoorlog tot leven. 

Ook deze documentaireserie is te zien op Netflix.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF