fbpx

Dry January. Dit zijn de voordelen van een maandje niet of minder drinken

Veel gezelligheid de afgelopen feestelijke periode met de daarbij horende alcoholconsumptie, en voor steeds meer mensen is dit reden om mee te doen aan Dry January, zodat je lichaam en geest tot rust kunnen komen. Heb jij al overwogen om deze maand niet of minder te drinken? Herstelcoach Esterelle van Zanten legt uit wat dit je kan opleveren.

We zijn net begonnen aan het nieuwe jaar 2022. Hét moment van allerlei goede voornemens ten aanzien van een betere gezondheid. Voor velen is dat voornemen: niet of minder alcohol drinken. Dat is geweldig, mits het ook echt je eigen voornemen is én het het juiste moment is. Dat geldt voor elk voornemen overigens, zoals minder snoepen, gezonder eten, meer bewegen en minder stress ervaren. Het veranderen van je leefstijl blijkt echter in de praktijk helemaal niet zo makkelijk te zijn.

Motivatie

Het realiseren van elke verandering, hoe klein ook, behoeft aandacht, inzet en motivatie. Je gewoontes zijn vaak al langere tijd onderdeel van je leven en horen bij je. Ze zijn een vast onderdeel geworden. Een aanpassing begint dan ook met nadenken over wat iets je kost en/of oplevert. Waar wil je vanaf en waar wil je naartoe. Als je je motieven helder hebt is verandering makkelijker te realiseren. Tevens is het ook zo: hoe groter je motivatie, hoe groter de kans op succes. Veel mensen doen ook dit jaar weer mee met Dry January. Een maand geen alcohol drinken. Dit kun je zelf doen of met behulp van programma’s of professionals. Om dit af te doen als een hype is echt te makkelijk. Het is immers goed om te merken hoe makkelijk of moeilijk het je afgaat. Je weet dan precies waar je staat. En of verandering nodig is.

Winst voor je lichaam

Daarnaast is niet drinken grote winst voor je lichaam. Je krijgt immers de kans om gedurende een bepaalde periode te herstellen. Als je normaliter dagelijks drinkt is ook een paar dagen nuchter zijn een voordeel. Bijna al je organen krijgen hierdoor rust en gaan doen waar ze eigenlijk voor bedoeld zijn. Alcohol ontregelt deze functies in meer of mindere mate, omdat je organen eerst aan de slag gaan om de alcohol te verwerken. Daardoor worden de originele basisfuncties on hold gezet. Bovendien neem je je voeding beter op zonder alcohol.

De belangrijkste voordelen van een alcoholbreak zijn:

  • Meer balans en rust ervaren
  • Fris en scherp hoofd
  • Fysiek fitter zijn
  • Geen katers hebben
  • Beter slapen
  • Gewicht afvallen
  • Herstel van je organen
  • Mooiere huid en haar
  • Minder kans op ernstige ziektes

Aanpak

Bedenk je voor je begint met je alcoholbreak hoe je het gaat doen (zelf /met een programma) en wat haalbaar is voor jouw situatie. Stoppen of minderen. Zit het een dag tegen en drink je toch? Falen bestaat echt niet: elke afname in alcoholgebruik is immers winst. Mocht je tussentijds ‘terugvallen’: geen punt en pak het nuchtere leven weer op. Tenslotte: merk je dat je een grotere afhankelijkheid hebt dan je dacht, ga hiermee aan de slag. Zoek hulp. Laat het niet erger worden. Kleine troost: je bent hier niet alleen in en dus zeker niet de enige.

Zelf de verantwoordelijkheid nemen over je eigen gezondheid en leven maakt dat je een leuker, gezonder en vrije leven kunt leiden. Geniet volop van 2022 en drink niet of met mate.

Over Esterelle

Dit artikel is geschreven door Esterelle van Zanten. Herstelcoach van alcohol & leefstijlcoach. Ze heeft het online programma Simply Sober opgezet; een fijn, helpend en motiverend programma dat ondersteunt bij een periode zonder alcohol. Tevens coacht ze mensen één op één, vanuit gelijkwaardigheid en respect. Hierbij staat het hervinden van kracht, balans, gezondheid en vrijheid centraal. Klik voor meer informatie op deze link.

Lees ook deze artikelen over gezondheid:



WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF