fbpx

5 must-do’s in Rotterdam met kinderen

Buitenlandse toeristen gaan massaal voor Amsterdam, maar voor een stedentrip in Nederland is Rotterdam juist fantastisch. Wij geven jou 5 tips voor een stedentrip naar Rotterdam uit het boek Kids & the City.

De stad aan de Maas bruist van de nieuwe initiatieven, indrukwekkende architectuur en originele restaurants. In alle hoeken van Rotterdam tref je plekken die leuk zijn voor het hele gezin. Van Diergaarde Blijdorp tot de bootjes die kinderen zelf mogen besturen in de haven, van de workshops in bekende musea zoals Boijmans Van Beuningen tot het uitzicht vanaf de Euromast.

Tips

In het boek Kids & The City lees je precies hoe je een stedentrip naar Rotterdam (en nog 11 geweldige steden) een succes maakt. Deze 5 activiteiten vindt jouw kind ongetwijfeld leuk:

1. De Maas op
Erasmusbrug, Rotterdam, Holland

Het water is overal in Rotterdam! De stad heeft de grootste haven van Europa. De rivier de Maas zorgt voor veel kindervertier, denk aan een rondvaart op een schip van rederij Spido waar kinderen een kleurboek krijgen aan boord of neem een watertaxi om van A naar B te komen. In de Pannenkoekenboot kun je onbeperkt pannenkoeken eten terwijl het schip door de Rotterdamse wateren vaart. Kleurplaten beschikbaar maar waarschijnlijk springen de kinderen liever in de grote ballenbak in het ruim. Van maart tot november kun je de kinderen zelf het roer in handen geven bij Kid’s Marina. Van woensdag tot en met zondag mogen kleine wannabe kapiteins elektrische bootjes besturen. Twintig minuten duurt het tochtje en ouders mogen mee als passagier.

2. Coole musea
museum, natuurhistorisch, Rotterdam

  • Het Maritiem Museum lijkt op het eerste gezicht niet per se leuk voor kinderen, maar dat is het wel. Er zijn boeiende exposities en wat veel toeristen niet weten: bovenin zit een grote binnenspeeltuin met buiten nog een speelplaats op het dakterras. Kinderen kunnen aan de kinder-doe-tentoonstelling ‘Professor Plons – op avontuur in de haven’ meedoen en helpen schepen laden en lossen, vissen vangen, zeilen hijsen of een maaltje koken in de kombuis van een houten vissersschuit.
  • Het Natuurhistorisch Museum is klein maar superfijn en heel tof voor kinderen (en hun ouders): vitrines vol vlinders, inktvissen, spinnen en kevers én de skeletten van een giraf, olifant en nog veel meer.
  • Het beroemde schilderij ‘De toren van Babel’ van Pieter Bruegel in bekende museum Boijmans van Beuningen spreekt je kinderen vast aan. Het museum heeft een heus kinderbestuur dat meedenkt over hoe het Boijmans leuk kan worden voor kids. Tegen een kleine extra vergoeding zijn er verschillende kinderspeurtochten en elke laatste zondag van de maand geeft papegaai Paulo een kleuterrondleiding. Elke eerste en derde zondag is er een speciale peuterrondleiding.

3. De Euromast en Het Park
euromast, Rotterdam, kids

De hoogste toren van Nederland die open is voor publiek werd in 1960 gebouwd ter gelegenheid van de Floriade. Ben je op zondag bij de Euromast? Dan worden kinderen vermaakt in de Kidsclub in het restaurant op de begane grond. In het weekend is het misschien leuk om een gezinsbrunch boeken boven in de toren en te eten op honderd meter hoogte. Bij helder weer kun je zelfs tot Antwerpen kijken.

Aan de voet van de Euromast zit een prachtig park, Het Park (goede naam!). Als de kinderen uitgerend zijn, kunnen jullie bij verschillende leuke restaurantjes terecht. Parqiet heeft ‘s zomers een buitenbar en een fijn terras op het gras. Als je iets bestelt in de bar, krijg je een houten vlaggetje met nummer mee zodat de ober ziet waar je hapje of drankje heen moet. Kinderen vinden het te gek om die vlag naast jullie tafeltje, ligstoel of zelf meegebrachte picknickkleed neer te planten.

4. Kop van Zuid
kop van zuid, Rotterdam, stedentrip, kids

Deze relatief nieuwe wijk aan de andere kant van de Erasmusbrug is gebouwd op voormalige haventerreinen. Kinderen zullen hun ogen uitkijken op de wolkenkrabbers aan de Wilhelminapier zoals De Rotterdam van de bekende architect Rem Koolhaas. Hotel New York in het oude hoofdgebouw van de Holland-Amerika Lijn is fijn om een terrasje te pakken, bij mooi weer staan op het grasveld voor het hotel strandstoelen. Het Nederlands Fotomuseum zit aan de Wilhelminakade en heeft een kinderdoe-hoek. Een klein kwartier lopen verderop zit Villa Zebra, een leuk alternatief kindermuseum. Er zijn altijd creatieve workshops en beneden kun je lekker wat drinken omringd door speelgoed, spellen en kinderboeken.

5. SS Rotterdam en Katendrecht

ss Rotterdam, zwembad, Nederland
De loopbrug van Kop van Zuid naar Katendrecht heeft als bijnaam ‘de hoerenloper’ want matrozen staken tot de jaren vijftig van de vorige eeuw over naar Katendrecht omdat dat de rosse buurt was. Nu is het schiereiland de plek waar je heerlijke restaurantjes vindt op het Deliplein en waar het grote hotelschip ss Rotterdam ligt. Ook als je er niet logeert kun je een kijkje nemen op het stoomschip. Ze hebben een Playmobil-kamer, kinderrondleidingen en ‘s zomers is het heerlijk om op het terras van het promenadedek een drankje te doen terwijl de kinderen spelen in het pierenbad. Vlakbij het imposante schip ligt speeltuin Katendrecht met een afgesloten deel voor jonge kinderen en een speelplaats voor vier- tot twaalfjarigen.

kids and the city, book, Eva

Eva Munnik (1976) is auteur en freelance-journalist voor televisie en tijdschriften. Voor het boek Kids & the City – 12 ultieme stedentrips met je kinderen reisde ze samen met haar dochter en man naar de leukste steden om precies uit te zoeken waar je moet zijn om als gezin te genieten van een verrassende citytrip. Koop het nu!

Benieuwd waar je nog meer kan smullen op een pannekoekenboot? Bekijk hier de hotspots voor kids in Antwerpen!WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF