fbpx

5 must-do’s in Rome met kinderen

Alles is mooi aan Rome, zelfs het taxiritje vanaf het vliegveld – dat in de meeste steden door onooglijke buurten leidt – is een lust voor het oog. En dan is het ook nog eens de ideale stad om met kinderen te bezoeken. 5 tips voor een stedentrip naar Rome uit het boek Kids &The City.

De grote liefde van Italianen voor kinderen en hun passie voor ijs en pizza maken Rome een topstad voor het hele gezin. Wat Rome vooral zo’n fijne stad maakt is de sfeer: de uitbundige Italiaanse taal, de hartelijke en outgoing Romeinen, het verrukkelijke eten en de temperatuur. Die combinatie zorgt voor een heerlijk relaxed gevoel.

Bella bambina

Met jonge kinderen zul je je in Rome snel op je gemak voelen. En niet eens omdat ze zo veel speeltuinen hebben of restaurants met speelhoek (want die zijn er amper), maar omdat heel de stad kindvriendelijk is. Waar wordt je kleuter nou door elke voorbijganger – en niet alleen oude vrouwtjes, – vertederd bella bambina genoemd? Waar wordt er nou op élke straathoek heerlijk ijs verkocht? Waar zijn overal fonteinen om je handen in te steken? Rome omarmt je gezin als een warme deken.

Tips

In Kids & The City lees je precies hoe je een stedentrip naar Rome (en nog 11 geweldige steden) een succes maakt. Alvast 5 activiteiten die jouw kind ongetwijfeld leuk vindt:

Muntjes in de fontein

Zorg voor veel wisselgeld op zak zodat de kinderen bij de Trevifontein een muntje kunnen gooien. Elk kind vindt dit leuk, zeker als ze er een wens bij mogen doen. De officiële muntengooi-regels: ga met je rug naar de fontein staan en gooi met je rechterhand over je linkerschouder (of andersom als je linkshandig bent). Houd je ogen dicht en kijk al helemaal niet achterom, dat verbreekt de betovering.

1 muntje fontein e1537774521592 5 must-do's in Rome met kinderen

Poep en plasverhalen

Breng het Forum Romanum en andere resten uit de oudheid tot leven voor je kinderen door ze te vertellen over de oude Romeinen en hoe ze leefden. Poep en plas doen het altijd goed bij jonge kinderen, dus vermaak ze met de wetenschap dat Romeinen hun kleren met urine wasten. Bij de wasserijen stond buiten zelfs een potje waar je je plas in kon ‘doneren’. Romeinen hadden meestal geen badkamer thuis en gingen gezamenlijk naast elkaar zittend naar de wc – er waren wel 150 openbare toilethuizen in Rome – waarna ze allemaal dezelfde spons aan een stok gebruikten om hun billen mee af te vegen.

2 poep en plas forum romanum 5 must-do's in Rome met kinderen

Fietsen

Sommigen verklaren je voor gek, maar als je eenmaal gewend bent aan het drukke verkeer en het gebrek aan fietspaden is het helemaal te gek om te fietsen in Rome. Je bent zo ten noorden van het centrum in de kinderhotspot Villa Borghese, waar je ook ter plaatse fietsen kunt huren, als je het toch te intimiderend vindt om door de stad te fietsen, of in het prachtige park Villa Doria Pamphili ten zuiden van het centrum. Aanrader is om een fietstour te doen met gids, misschien om mee te beginnen zodat je onder begeleiding went aan het fietsen in de stad. De tocht helemaal naar Via Appia Antica is echt fantastisch. Het is een heel bijzonder gevoel om langs de karrensporen van een 2300 jaar oude weg te fietsen.

3 fietsen Doria 5 must-do's in Rome met kinderen

Kookles

Rome telt talloze kookscholen waar je Italiaans ijs, pizza of pasta kunt leren maken. Zo’n workshop is hartstikke leuk om met kinderen vanaf een jaar of zes te doen. Kookschool InRome zit boven in een zeventiende-eeuws pand – waar ooit een kardinaal woonde – vlak bij het Piazza Navona en biedt speciale kookworkshops voor kinderen en gezinnen zoals biscotti & koekjes bakken, of pizza & gelato (ijs) maken.

4 kookles 5 must-do's in Rome met kinderen

Kattenopvang

Vlakbij Piazza Navona ligt de Largo di Torre Argentina, een archeologische opgraving. Tussen de ruïnes van duizenden jaren oude tempels leven meer dan honderd zwerfkatten in alle soorten en maten. Daal de trappen bij de archeologische opgraving af en je kunt de kattenopvang in. Het is heel klein en druk, maar kinderen vinden het vaak geweldig om de dieren te mogen aaien.

5 kattenopvang 5 must-do's in Rome met kinderen

Over de auteur

Eva Munnik (1976) is auteur en freelancejournalist voor televisie en tijdschriften. Voor het boek Kids & The City – 12 ultieme stedentrips met je kinderen reisde ze samen met haar dochter en man naar de leukste steden om precies uit te zoeken waar je moet zijn om als gezin te genieten van een verrassende citytrip. Koop het nu!
9200000095300947 200x300 7 5 must-do's in Rome met kinderenWENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF