fbpx

5 must-do’s in Porto met kinderen

Waar kun je nou met een glazen lift de berg af? Of met een kabelbaan vanaf de top van de brug afdalen naar de rivierkades? Genoeg ingrediënten dus in Porto om het leuk te maken voor het hele gezin. 5 tips voor een stedentrip naar Porto uit het boek Kids &The City.

Gezien haar schoonheid en charme onbegrijpelijk, maar Porto was tot voor kort vrij onbekend. Toen UNESCO in 1996 het historische centrum tot werelderfgoed bombardeerde en goedkope vliegmaatschappijen zoals Ryanair de stad ontdekten, was het hek van de dam. Drommen toeristen flaneren inmiddels over de kades en door de smalle straatjes van de stad aan de rivier de Douro. Toch blijft het een gemoedelijke en relaxte plek, vooral omdat de inwoners zelf zo rustig en vriendelijk zijn.

Tips

In Kids & The City lees je precies hoe je een stedentrip naar Porto (en nog 11 geweldige steden) een succes maakt. Alvast 5 activiteiten die jouw kind ongetwijfeld leuk vindt:

1. Fietsen

fietsen, porto, Portugal, kids

Fietsen is altijd een goed idee. In Porto kun je bijvoorbeeld een tour met gids boeken bij Baja Bikes, hun kantoor en het startpunt is vlakbij de voet van de brug Ponte Luís I. Ze hebben zelfs een Nederlandse gids, Jeroen. Ideaal want zo kunnen ook de kinderen volgen wat hij allemaal te vertellen heeft over de stad. En dat is veel want Jeroen woont in Porto, Vila Nova de Gaia om precies te zijn, en schudt allemaal boeiende weetjes over de stad uit zijn mouw.

De route gaat niet door het historische centrum omdat dat door de kinderkopjes en steile heuvels niet geschikt is voor de fiets. Maar de tocht langs de rivier naar Foz en het strand is ook onwijs leuk. Je fietst een groot deel over de trambaan (dat klinkt eng, maar is juist relaxed omdat er verder niemand loopt of rijdt) met uitzicht over de Douro om uit te komen bij het prachtige parkje Jardim do Passeio Allegre waar papegaaien rondvliegen. Er is zelfs ruimte voor een korte stop bij de speeltuin op het strand.

2. Actie

schommel, kids, porto

Houdt jullie gezin van actie? Dan zitten jullie in Porto goed. De top 3 activiteiten voor thrillseekers:

  • Een helitour. Langs de rivier ligt een helikopterlandingsbaan. Vanaf honderdvijftig euro voor tien minuten kun je vanuit een helikopter Porto en omgeving zien.
  • Vanaf vijf jaar kunnen kinderen surfles volgen in Porto. Op of rond Matosinhos strand, het stadsstrand [foto 52, 53] in het westen van de stad, kunnen jullie terecht voor een privéles van anderhalf uur. Ook geschikt bij fris weer want je krijgt een warm surfpak aan.
  • De Arrabídabrug beklimmen. Oké, oké, het gaat gewoon via een trap (262 treden). Maar je moet wel gezekerd worden en met een gids mee. Op de top zit je 65 meter boven de rivier en geniet je van een weergaloos uitzicht. Kinderen vanaf twaalf jaar mogen mee.

3. Lift

tram, metro. subway, porto

De lift – Funicular dos Guindaís – die je vanaf de voet van de brug naar de hoger gelegen stad kunt nemen, is eigenlijk een kabelbaan over een spoor. Kinderen vinden het super om vanuit de glazen lift te zien hoe jullie ruim zestig meter de berg op gaan en de kabelspoorweg bespaart je honderden traptreden die – zeker voor jonge kinderen – vaak te veel gevraagd zijn.

4. Straatkunst

77 konijn 4 kopie 5 must-do's in Porto met kinderen

Heb je een kleine kunstenaar in huis? Dan kan het leuk zijn om op zoek te gaan naar de prachtige straatkunst in Porto. De stad lijkt soms wel een openlucht-galerie. In Rua das Flores bijvoorbeeld prijken de mooiste schilderingen op de elektriciteitskastjes. Je ziet vaak enorme portretten of andere graffiti’s op de zijmuren van panden. Achter de porthuizen zit aan een pand een geweldig konijn gemaakt van afvalmateriaal. Je kunt een straatkunst-tour doen via withlocals.com .

5. De tram

metro, tram, subway

Je kunt ze in Porto niet missen: de authentieke geelbruine trammetjes die de stad doorkruisen. Deze trams begonnen eind negentiende eeuw te rijden. Nu zijn er nog drie lijnen actief. Ze zijn elektrisch en tweezijdig: de conducteur hoeft niet te keren aan het einde van de rit maar loopt gewoon naar de andere kant van de tram waar ook een cabine zit. Leuk om een stukje mee te rijden, al zitten ze wel vaak erg vol en een kinderwagen past er met geen mogelijkheid in.

  • Lijn 1 gaat langs de rivier de Douro richting de Atlantische Oceaan, het uitzicht is fantastisch (wel aan de rivierkant gaan zitten). Eindpunt is Jardim do Passeio Alegre, een prachtig parkje met minigolf op loopafstand van het strand.
  • Lijn 18 rijdt van Massarelos naar Carmo.
  • Lijn 22 gaat door de mooiste straatjes van de historische binnenstad, van Carmo naar Batalha (waar de lift Guindais naar de kades beneden vertrekt). Kaartjes verkrijgbaar in de tram.

Meer weten over een stedentrip naar Porto of andere gave bestemming met kinderen? Koop dan nu het boek Kids & the City!

kids and the city, book, Eva

Eva Munnik (1976) is auteur en freelancejournalist voor televisie en tijdschriften. Voor het boek Kids & The City – 12 ultieme stedentrips met je kinderen reisde ze samen met haar dochter en man naar de leukste steden om precies uit te zoeken waar je moet zijn om als gezin te genieten van een verrassende citytrip. Koop het nu!

 WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie. 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF