fbpx

5 must-do’s in Berlijn met kinderen

Het ene moment sjezen jullie op je huurfiets nog door het dorpsachtige Treptow, één viaduct later beland je ineens in het internationale Neukölln. Berlijn is de stad waar je voor 7,50 euro een fantastische schnitzel kunt eten en waar je de voormalige scheiding tussen West en Oost nog aan elke stoeptegel en lantaarnpaal kunt aflezen. Wij geven jou 5 tips voor een stedentrip naar Berlijn uit het boek Kids & the City.

In Berlijn ligt ook de wijk waar de meeste kinderen van heel Europa worden geboren, in Prenzlauer Berg wonen zoveel gezinnen dat Duitsers de buurt ‘pregnancy hill’ noemen. Eén van de mooiste centrale pleinen is de Helmholtzplatz. Laat je kinderen los in de grote speeltuin, terwijl jij aan een latte macchiato zit in het kindercafé. Bij regen kunnen de kids binnen op autootjes rondcrossen of zandkastelen bouwen in de – jawel – verwarmde indoorzandbak.

Tips

In Kids & the City lees je hoe je een reisje naar 12 geweldige steden leuk maakt voor jong en oud. Geboren en getogen Berlijner Ulrike Nagel beschrijft hoe je een stedentrip naar de Duitse hoofdstad een succes maakt. Zij woont in Berlijn met haar Nederlandse man en drie jonge kinderen. Wij delen alvast 5 activiteiten die jouw kind ongetwijfeld leuk vindt:

1. Fernsehturm

37 turm e1542284168647 5 must-do's in Berlijn met kinderen

Reserveer voor het restaurant in de Fernsehturm via de website. Dan mag je meteen doorlopen en kun je dubbel en dwars genieten. Bovenin lijken de S- en U-Bahn opeens minitreintjes en bewegen de auto’s zich net als kleine kevers voort, fascinerend voor klein en groot. Bij helder weer zie je de stadsgrenzen  en de overgang naar het platteland en de bossen van Brandenburg. Het restaurant zit boven in de koepel en draait. Dat de vloer langzaam verschuift langs een klein metalen lintje is reden genoeg om hier met kinderen te eten. Het restaurant is geen cuisine-de-luxe, maar voor redelijke bedragen kun je een kopje soep of een currywurst bestellen, of ontbijten. Eén verdieping lager kun je het bolletje van de televisietoren helemaal rond lopen en op de kaarten kun je zien waar je op uitkijkt.

 2. Tierpark Berlin

shutterstock 115771072 5 must-do's in Berlijn met kinderen

Dierentuinen heb je overal, maar deze heet niet voor niets een ‘dierenpark’, het is namelijk de grootste landschapsdierentuin van Europa, de dieren hebben hier enorm veel ruimte. Lang dommelde de zoo na de val van de muur nog in een soort Doornroosjesslaap, de oude gebouwen brokkelden langzaam af. Sinds een paar jaar is er een nieuwe directeur en inmiddels zijn er tal van nieuwe speeltuinen (waaronder een leuke waterspeeltuin met sproeiers) en mogen je kinderen hun step of loopfiets meenemen.

3. Zing!

Mauerpark Berlin

Het Mauerpark ligt in hartje Prenzlauer Berg. Om de hoek zit niet alleen de Bernauer Straße, met een openluchtmuseum over de val van de muur, maar in het weekend ook een hele grote vlooienmarkt op de hoek Schwedter Straße/Eberswalder Straße. Of ga naar naar de karaokeshow van de Ierse organisator Joe, iedereen vindt het fantastisch, volwassenen en kinderen. Het is een talentenshow, een soort Idols in de openlucht, in een oud amphitheatertje. Joe heeft grote speakers mee en een computer waar haast alle liedjes in staan die je maar kunt bedenken. De meeste optredens zijn hilarisch, ook vanwege het fantastische enthousiaste publiek. Op de Facebookaccount van Joe (Sonntags Karaoke im Mauerpark) lees je of het deze zondag doorgaat, het moet wel droog zijn.

4. Tempelhofer Feld

pim menkveld 359131 unsplash 5 must-do's in Berlijn met kinderen

Niet ver van de waterval ligt het allergrootste park van de hele stad, het Tempelhofer Feld. Strikt genomen is het helemaal geen park, maar een voormalig vliegveld, Tempelhof. De Berlijners mochten in 2014 in een referendum stemmen of hier gebouwd mocht worden of niet. Het antwoord was nee, iedereen was er al helemaal aan gewend geraakt om hier te joggen, te skaten en van de grote leegte in de stad te genieten. Veel bezoekers maken er een traditie van om de allernieuwste technische snufjes hier uit te proberen: elektrische skateboards, monowheels, drones met of zonder camera, op afstand bestuurbare auto’s die 100 kilometer per uur halen – je leest het al, een walhalla voor techneuten en gadgetfreaks en dus genoeg te zien voor kinderen. Mocht je geen steps, fietsjes of skateboards mee hebben: je kan hier in het weekend vaak iets huren.

5. Naturkundemuseum

 Naturkundemuseum

Bijna elke grote wereldstad heeft een natuurhistorisch museum, maar niet allemaal hebben ze een echte T-Rex. Die in Berlijn heet Tristan, is gevonden in Amerika en alle onderdelen zijn stuk voor stuk verscheept naar Berlijn. Er is hier nog veel meer te zien, maar de dinosaurussen zijn wel het meest indrukwekkend. Meteen bij binnenkomst slaan je kinderen steil achterover door de hoge skeletten, vervolgens kunnen ze door verschillende computeranimaties terug in de tijd reizen.

kids and the city, book, Eva

Eva Munnik (1976) is auteur en freelancejournalist voor televisie en tijdschriften. Voor het boek Kids & The City – 12 ultieme stedentrips met je kinderen reisde ze samen met haar dochter en man naar de leukste steden om precies uit te zoeken waar je moet zijn om als gezin te genieten van een verrassende citytrip. Koop het nu!

Wil je liever een uitje in eigen land? Lees dan ook het artikel over 5 must-do’s in Rotterdam met kinderenWENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF