fbpx

5 must-do’s in Antwerpen met kinderen

Het is dan wel de op één na grootste stad van België, toch voelt Antwerpen klein en vriendelijk. Wij geven speciaal aan onze wendyonline lezers 5 tips voor een stedentrip naar Antwerpen uit het boek Kids &The City.

Van de middeleeuwse gildehuizen op de Grote Markt tot het hippe ‘t Eilandje waar kinderen alle ruimte hebben. Antwerpen is leuk voor iedereen. Het historische centrum van de stad aan de Schelde is adembenemend mooi. Zo heb je de Grote Markt met het stadhuis, de Bourlaschouwburg, het Hendrik Conscienceplein met de barokke panden en natuurlijk de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal.

Tips

In het boek Kids & The City lees je precies hoe je een stedentrip naar Antwerpen (en nog 11 geweldige steden) een succes maakt. Alvast 5 activiteiten die jouw kind ongetwijfeld leuk vindt:

1. Varen

varen, eiland

Antwerpen op het water, hoe leuk is dat? En dat kan op allerlei manieren:

  • Varen onder Antwerpen. Je moet zelf even inschatten of je kinderen het aandurven als ze nog wat jonger zijn. Maar de ruien – de waterwegen ondergronds – zijn heel bijzonder. Vanuit het Ruihuis kun je met een gids varen door de singels die in de middeleeuwen onder Antwerpen werden aangelegd. Destijds bedoeld als verdedigingswerk, maar ze zijn vooral gebruikt als binnenhaven, watervoorziening en riool. Een boottochtje door het gangenstelsel kan vanaf drie jaar oud. Liever wandelen onder de grond? Dat kan ook, kaplaarzen aan en gaan! Wel pas mogelijk vanaf tien jaar oud.
  • Gewoon boven de grond varen kan ook (en is niet zo donker en eng)! Verschillende tochten over de Schelde zijn mogelijk via Jan Plezier. Bijvoorbeeld een Havenrondvaart die je alles vertelt over de haven van Antwerpen,  die het grootste oppervlak heeft van de hele wereld.
  • Varend pannenkoeken eten is voor iedereen leuk. Vanaf Kaai 14 op ‘t Eilandje vaart elke eerste en derde zondag tussen 1 april en 1 december de pannenkoekenboot van Jan Plezier uit om 13:00 en 15:15 uur. Vers worden de pannenkoeken gebakken terwijl jullie de Antwerpse haven met imposante zeeschepen en grote kranen voorbij zien trekken.De tocht duurt een uur en jullie mogen onbeperkt pannenkoeken smullen. Voor wie meer van de spareribs is, is er ook een Ribbekesboot, maar dat is misschien beter met wat grotere kinderen want die vertrekt alleen om 19:30 uur.

2. Strand

strand, antwerpen

Ga in de zomer naar Antwerpen. Bourgondisch als de Belgen zijn, zijn er talloze terrassen bij speeltuinen. En parken zijn tot ware kinderparadijzen omgetoverd. Bovendien is er een strand op de linkeroever van de Schelde. Loop via de Sint Annatunnel onder de rivier door en je komt bij het stadsstrand van Antwerpen met een prachtig uitzicht op de skyline van de stad aan de overkant.

Het Sint Annastrand of Sint Annekestrand is vernoemd naar het dorp Sint Anna dat tot ruim honderd jaar geleden hier op de linkeroever van de Schelde lag. Er is een midgetgolfbaan en een openluchtzwembad. Dat laatste is fijn voor waterratjes want zwemmen in de Schelde is verboden vanwege de gevaarlijke onderstroming. Het Plaasj Kaffee heeft een speeltuin in het zand met trampolines. Vroeger stonden op de linkeroever de mosselhuizen en nog steeds kun je heerlijk mosselen eten op het strand, bijvoorbeeld bij De Zeester aan de Wandeldijk.

3. Funmap

grote markt, spelen, funmap

Bij de VVV op de Grote Markt kun je voor vijf euro de FUNmap kopen en aan de hand van deze kaart een wandeling door de stad maken met je kinderen. Jullie ontdekken het centrum en ‘t Eilandje aan de hand van foto’s en vragen over bijvoorbeeld de vruchtbaarheidsbeeldjes, de burcht Het Steen en de reus die handen in de Schelde wierp en de stad haar naam gaf: (H)antwerpen.

4. Borrelen en spelen

shutterstock 243506137 5 must-do's in Antwerpen met kinderen

Ouders die borrelen en kinderen die spelen, Antwerpenaren snappen dat dit een uitstekende combinatie is. Iets buiten het centrum liggen een paar hele goede stekjes. Bar Leon in de wijk Borgerhout heeft een ruim terras aan een superleuke speeltuin. En de Dageraadplaats in de wijk Zurenborg is een plein met wel twintig horecazaken en een speeltuin in het midden.

Als het donker wordt, kun je genieten van een ‘sterrenhemel’ dankzij de duizenden lampjes die boven het plein zijn opgehangen. Zurenborg is sowieso een mooie buurt vol prachtige monumentale panden. Wel in Antwerpen, maar een aardig eind uit het stadscentrum, is Steiger 3. Het restaurant in Hoboken heeft een mooi terras, weergaloos uitzicht op de Schelde en een speeltuin.

5. Red Star Line

red star line, museum, spelen, antwerpen, boten

In het noorden van ‘t Eilandje ligt museum Red Star Line. De Red Star Line was de rederij die tussen 1873 en 1934 ruim 2 miljoen emigranten uit heel Europa van Antwerpen naar Amerika en Canada bracht. In drie gerestaureerde oude vertrekloodsen zit nu het museum. Leuk om te bezoeken met iets oudere kinderen (vanaf een jaar of vijf). Niet alleen vanwege de kofferspeurtocht, maar vooral vanwege de bijzondere verhalen van de mensen die hun geluk zochten in de nieuwe wereld aan de andere kant van de oceaan.

kids and the city, book, Eva

Eva Munnik (1976) is auteur en freelancejournalist voor televisie en tijdschriften. Voor het boek Kids & The City – 12 ultieme stedentrips met je kinderen reisde ze samen met haar dochter en man naar de leukste steden om precies uit te zoeken waar je moet zijn om als gezin te genieten van een verrassende citytrip. Koop het nu!WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF