fbpx

10x tips voor wanneer je gaat shoppen

Onze lieve collega’s van MonStyle weten alles over mode. Zij kunnen jou precies vertellen hoe je op hakken loopt zonder pijn en welke outfit iedereen goed staat (ook jou). Maar ze helpen je ook bij het vinden van je eigen stijl. De komende weken delen zij hun ALLERBESTE tips op onze website.

Hier moet je op letten wanneer je gaat shoppen

En vooral tijdens de SALE.

Niets geeft je zo snel een schuldgevoel als de aanblik van items in je kast waar de kaartjes nog aan hangen. Ook al denk je de beste items te hebben gescoord tijdens je shopsessie, het kan achteraf toch blijken dat je het niet helemaal goed hebt aangepakt en je de nieuwe kleding nooit meer aantrekt.

Maar hoe maak je de beste aankopen? Eigenlijk is het geen rocket science en als je je aan deze simpele easy-to-apply-tips houdt, gaat je bankrekening en je kledingkast daar heel gelukkig van worden.

1. De gouden 80/20 regel

Het is natuurlijk heerlijk om thuis te komen met de allermooiste eyecatchers. Maar op het moment dat je het ook daadwerkelijk aan wil trekken, blijkt al snel dat je eigenlijk niet veel items in je kast hebt hangen waarmee je het kunt combineren. Denk bij het vullen van je garderobe altijd aan de gouden ’80/20 regel’. Hierbij bestaat 80 procent van je garderobe uit wardrobe essentials (zoals een klassieke witte blouse en een goede jeans) en 20 procent uit trendgevoelige items waarmee je je outfit kuntboosten.

Klassieke witte blouse en jeans

2. Kies voor kwaliteit

Kwaliteit speelt ook een grote rol, als je bijvoorbeeld doorspaart voor een jeans, die van goede kwaliteit is, dan kun je er héél lang plezier van hebben. Je bent uiteindelijk duurder uit, wanneer je ieder half jaar een jeans moet aanschaffen, omdat ie dan al helemaal versleten is. Je mag dus best iets meer geld uitgeven aan quality. Als de kwaliteit goed is, dan zal dit kledingstuk ook heel lang meegaan (je kunt er dus heel vaak op terugvallen, hoe fijn!).

Maar hoe ontdek je nou of je potentiële nieuwe item z’n (wat duurdere) prijs ook écht waard is? Er zijn een paar dingen waar je op moet letten. Je kijkt als eerste naar het materiaal. Natuurlijke stoffen zoals zijde, wol en katoen zijn altijd meer waard dan neppe stoffen zoals polyester, acetate en nylon. Kijk vervolgens naar hoe het item gestikt is. Als laatste kijk je naar de ritsen en de knopen. De knopen moeten niet los zijn en de ritsen moeten soepel dichtgaan. Dit zijn de drie dingen die je het beste kunt controleren als je zeker wilt weten dat je een kwalitatief goed item aan de haak hebt geslagen.

3. “Het is toch in de sale…”

Die woorden horen we onszelf misschien wel iets te vaak zeggen. Yes: giga uitverkoop bij je lievelingswinkel! Je komt thuis met een knalroze jasje (kom op, hij was voor de helft van de prijs) en rode sneakers die eigenlijk helemaal nergens bij passen (maar ach, ze waren toch maar een tientje)… Of je gaat shoppen om een jurkje voor dat ene feestje te scoren. En na dat feest doe je de jurk nooit meer aan… Op die manier komt je kast vol te hangen met items die je maar één keer (of helemaal niet) aantrekt. Probeer eerst te kijken naar items die je écht mooi vindt, kijk daarna pas naar het prijskaartje in plaats van andersom.Sale

4. Kun je in je hoofd drie outfits maken?

Stel jezelf deze vraag als je verliefd dreigt te worden op een item. Maak in je hoofd drie outfits met het item. Lukt dit je niet? Dan heb je geen items in je kast waarbij het item matcht en is het misschien een beter idee om het niet te kopen. Oh en bonus: deze tip dwingt je om creatief te zijn met je kledingkast.

5. Ga op je gevoel af

Zeg eens eerlijk: word jij er blij van? Ga op je gevoel af, er zijn namelijk talloze argumenten te verzinnen waarom je item wel zou moeten kopen (het is dé trend van dit seizoen, omdat ‘zij’ er zo fantastisch in uitzag, de kleur past bij je ogen). Uiteindelijk maken deze argumenten niets meer uit als jij je er niet happyin voelt.

6. Shop in je eentje

Shop daarom in je eentje. Zo kan je de tijd voor jezelf nemen en wordt je niet gepusht om iets te kopen omdat je vriendin zegt dat het zoooo goed staat. Als jij je er niet goed in voelt, moet je het niet doen. Misschien ongezellig, maar wel des te efficiënter. Als je in je eentje bent heb je alleen je eigen mening.

7. Let op de maat

Schoenen die o zo mooi, maar net iets te klein zijn. Klinkt herkenbaar? Uiteindelijk trek je die prachtige high heels nooit aan, want je vindt ze toch niet lekker zitten. Doe jezelf en je voeten een plezier en koop alleen schoenen die ook echt passen. Anders dan blijven ze ook maar in de kast staan, right?

Small shoes

8. Koop niet iets, omdat het in de mode is

Er zijn meerdere redenen waarom dit een grote fout is. 1. Je hoeft niet alle trends te volgen, je wilt ten slotte geen fashion victim worden (je volgt immers liever je eigen stijl). 2. Je koopt kleding die totaal niet past bij je figuur. Je vindt momenteel hele leuke aansluitende (strakke) tops met een Bretonse streep, in de winkel, maar als je een ”buikje” hebt, kun je juist beter voor iets ruimere (soepelvallende) bovenkleding gaan. Ga dus alleen af op de trends waar jij je prettig in voelt, anders blijft het ongetwijfeld in de kast hangen. Oftewel: ‘Wees jezelf, niet een of andere fantasie versie van jezelf’.

9. Maak een lijstje van de dingen die je nodig hebt

Je weet heus wel een paar dingen op te noemen die je écht nodig hebt en waarvoor je kunt gaan shoppen. Het is namelijk geen goed idee om zonder een lijstje te gaan shoppen, hierdoor raak je veel sneller in de verleiding om dingen te kopen die je to-taal niet nodig hebt. Net als in de supermarkt als je honger hebt…

Shopping list

10. Let goed op het waslabel

Vooral als je dingen in de sale koopt let je hier vaak niet op. Het is goedkoop, dus je koopt het een stuk sneller zonder er over na te denken. Maar sommige items kan je niet in de wasmachine wassen of mag je alleen op een bepaalde temperatuur wassen. Vindt je dit teveel gedoe? Kijk dan van tevoren goed naar het waslabel!WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF