fbpx

10 redenen om lekker uit te waaien op Texel

Ver kunnen we niet in deze tijd, maar we hebben onze Waddeneilanden nog! Daar is het nu heerlijk rustig en er is nog genoeg moois te zien en te doen. Onze reis- en Wendy-expert Deborah Durrfeld reisde af naar Texel en geeft 10 leuke tips.

De Waddeneilanden zijn uitgeroepen tot het mooiste natuurgebied van Nederland en staan inmiddels ook op de UNESCO natuurlijk werelderfgoedlijst. Texel is het grootste Waddeneiland en trekt jaarlijks talloze bezoekers, maar nog steeds zijn er meer schapen dan mensen. Je vindt er bossen, duinen, strand, zee, vogels, leuke dorpjes en heerlijke streekproducten. En je bent er vanaf Den Helder met de boot al binnen 20 minuten. Het is een heerlijk eiland om de natuur op te zoeken, uit te waaien en het drukke vastelandsleven even achter je te laten. Dit zijn 10 leuke tips voor Texel.

Overnachten en Culinair genieten bij op Oost

Op Oost is een oude Texelse stolpboerderij omgetoverd tot boutique hotel. Deze mooie plek ligt in het dorpje Oost, op nog geen 200 meter van de Waddenzee. Op Oost wordt omringd door een 2700m2 tuin, die volstaat met kruiden en bloemen. Het is de ideale plek om te ontspannen en genieten van de rust om je heen. De kamers zijn mooi ingericht en je vindt er zelfgemaakte vegan zeep en douchegel, gemaakt van kamille, lavendel, rozemarijn en eucalyptus uit eigen tuin.

LiselotteSchoo OpOost Kook Atelier September2020 00620 10 redenen om lekker uit te waaien op Texel  Op Oost Texel suite Valerie en Joram Fotograaf JustinSinner.nl 1 10 redenen om lekker uit te waaien op Texel

In het restaurant geniet je van de meest heerlijke gerechten, met ingrediënten afkomstig van het eiland en rechtstreeks uit de natuur: van tuunwalkruiden tot zilte wildpluk. Het Served by Nature menu is een echte aanrader, waarbij verrassend gespeeld wordt met verschillende structuren in combinatie met zoet en zuur. Wat dacht je van een amuse van komkommer, bleekselderij en witte chocolade of een oester ceviche en langoustine met zeemelde, babymais, quinoa en mierikswortel?

LiselotteSchoo OpOost Kook Atelier September2020 00450 10 redenen om lekker uit te waaien op Texel

LiselotteSchoo OpOost Kook Atelier September2020 00479 10 redenen om lekker uit te waaien op Texel

 

Op Oost staat volledig in het teken van de natuur, duurzaamheid en even tot jezelf komen. De ideale plek om even te ontsnappen uit de dagelijkse drukte!

Tip: Ga vroeg in de ochtend met het team van Op Oost op pad om oesters te rapen en tuinkruiden te plukken. Superleuk! Tijdens de lunch en het diner liggen alle ingrediënten vers op je bord. Bovendien geniet je als je geluk hebt van een prachtige zonsopgang

Zeehonden spotten met de Vriendschap

Niets mooiers dan dieren in hun natuurlijke habitat te bewonderen. Op Texel heb je grote kans om zeehonden te spotten. Ze liggen vaak op het wad, maar uiteraard weet je van tevoren nooit waar. Wil je zeker zeehonden zien? Maak dan een tocht met de boot van de Vriendschap.  Zij varen vanaf De Cocksdorp naar een zandplaat ten noorden van het eiland. Omdat het water hier bijna nooit boven de zandplaat uitkomt is het dé ideale plek voor zeehonden om te relaxen. Zeehonden zijn nieuwsgierig en komen vaak op de boot afgezwommen, waardoor je de beesten van heel dichtbij kunt observeren. 

shutterstock 357022739 10 redenen om lekker uit te waaien op Texel

Wandelen in de Slufter

De Slufter is een mooi natuurgebied op Texel. Omdat de duinenrij het niet heeft gehouden, heeft de zee hier vrij spel, met als resultaat een bijzondere vegetatie. In de herfst kleurt het gebied paars vanwege het bloeiende lamsoor en in de lente roze, vanwege de grasanjelier. Je kunt hier mooie wandelingen maken, genieten van bijzondere wolken, en lekker uitwaaien. Ook de moeite waard voor het maken van kleine en lange wandelingen zijn gebieden als De Hoge Berg, De Muy, Bosgebied De Dennen, natuurgebied De Hors en De Robbenjager.

texel5klein 10 redenen om lekker uit te waaien op Texel

Vogels spotten

Op Texel leven meer dan 400 verschillende soorten vogels. In het voor- en najaar is het eiland dé plek voor duizenden trekvogels om te rusten en broeden, waaronder de Lepelaar. Grote kans dus dat je een mooi exemplaar tegenkomt. En je hoeft geen vogelaar te zijn om deze bezigheid te kunnen waarderen. Het op zoek gaan naar vogels is namelijk een heerlijke manier om te ontspannen en alles om je heen even te vergeten. Wil je meer weten over vogelsoorten op Texel en je oog trainen? Kijk dan eens bij het vogelinformatiecentrum Texel. Zij organiseren tochten in de mooiste vogelrijke gebieden op Texel. 

texel2kleim 10 redenen om lekker uit te waaien op Texel

Ga het wad op

Twee keer per dag is het mogelijk om het wad op Texel te betreden, namelijk 2 uur voordat het laagwater is tot en met twee uur erna. Ik vond het heerlijk om tot aan mij knieën in de modder te zakken en over het wad te lopen. En de inspanning in combinatie met de gezonde frisse lucht zorgen ervoor dat je lekker gaat slapen. Het is wel verstandig om goede laarzen aan te trekken en niet bang te zijn om vies te worden. Wil je dit samen met een gids doen, boek dan een tocht bij ecomare.nl

Beklim de vuurtoren

Als je op Texel bent mag een bezoek aan de iconische vuurtoren van het eiland niet ontbreken. Deze rode vuurtoren ligt in het Noorden van het eiland, aan het strand en biedt vanaf de 6e verdieping een uitzicht over Texel, de Waddenzee en Vlieland. Ook kun je je hier verdiepen in de geschiedenis van Texel, omdat de vuurtoren al vele honderden jaren oud is.  

texel1klein 10 redenen om lekker uit te waaien op Texel

Bezoek authentieke dorpjes

Texel kent geen steden, alleen zeven kleine dorpjes. In Den Burg, ‘de hoofdstad’, vind je veel leuke winkeltjes en restaurantjes en Oudeschild staat bekend om de vismarkt en de vissershaven. Ook kun je vanaf hier meevaren met een van de kotters en meehelpen met de garnalenvangst.  

Maar ook andere dorpjes als Den Hoorn, Oosterend en de Waal zijn de moeite waard omdat ze elk een eigen sfeer en karakter hebben. Je loopt door de kleine straatjes, maakt kennis met lokale bewoners en kunt op veel plekken voor een paar euro eieren, kruiden en andere versproducten kopen.

Genieten van Texelse streekproducten

Texel staat bekend om haar goede streekproducten. Zo kun je bij kaasboerderijen als Wezenspyk en de Waddel, uitleg krijgen over het proces van kaasmaken en koop je bij De Reuze Aardbei, Texelse Paddestoelen kwekerij en Fruitbedrijf Molenbuurt verse paddestoelen, aardbeien, appels en peren. Bij ijswinkel Labora eet je ijs gemaakt van melk en room van Texelse koeien en Novalishoeve is een boerenbedrijf waar je talloze biologische producten vindt.

Wijnen proeven

Wist je dat Texel een eigen wijngaard heeft? Vind je het net als ik leuk om over een wijngaard te lopen, breng dan een kort bezoekje aan De kroon van Texel. Je kunt hier meer leren over het wijnproces en natuurlijk lekkere wijnen proeven.

De stranden

Natuurlijk wil je op Texel naar het strand. Er zijn tientallen stranden die je kunt bezoeken. Het strand bij paal 33 vind ik een van de fijnste! Het strand is breed en de vuurtoren ligt mooi op de achtergrond. Mooi wandelen kun je bij paal 20 in de richting van paal 19 of 21. Ook Paal 12 is een breed en niet al te druk strand met een hippe strandtent erbij, namelijk Paal 12

Over Deborah

Deborah Durrfeld reist al jarenlang de wereld over op zoek naar de mooiste plekken en verhalen. Zo werkt ze als reporter en producer in Latijns-Amerika en Azië, voor verschillende opdrachtgevers, waaronder de BBC. Vanwege COVID-19 verblijft ze nu in Nederland en gaat ze voor wendyonline.nl regelmatig op zoek naar mooie rustige plekken in Nederland. Ook werkt ze als gids voor reisorganisaties en geeft ze regelmatig presentaties over landen uit Midden- en Zuid-Amerika. In online reismagazine Passport The World, schrijft Deborah over de mooiste bestemmingen en deelt ze al haar tips op het gebied van kunst, cultuur, natuur, bijzondere tochten en unieke reiservaringen. Om het maximale uit je reis te halen of om een land en cultuur beter te leren kennen. Voor meer avonturen en reistips kun je Deborah volgen op facebook en instagram @passporttheworld

texel4klein 10 redenen om lekker uit te waaien op TexelWENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie. 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF