fbpx

Waarom geven we altijd kritiek aan een ander?

Foto: Shutterstock

Kritiek uiten onder een Facebook bericht. Het zit allemaal in ons maar waarom uiten we het dan ook altijd? Er zit ons iets dwars of we delen niet dezelfde mening, maar het uiten van kritiek lost niet altijd wat op. Het zou toch veel mooier zijn als we in plaats van altijd negatieve reacties meer positiviteit verspreiden? 

Betekenis

Kritiek geven is het beoordelen van daden, werken, uitspraken, theorieën en nog veel meer. Vaak bedoelen we het afkeurend en negatief, terwijl dit niet altijd zo hoeft te zijn.

Waarom geven we kritiek?

Ken jij mensen die van kritiek houden? Kritiek is een afkeuring van je gedrag en soms je persoonlijkheid, waardoor het niet leuk is te ontvangen. Natuurlijk kan je leren hoe je er mee om gaat maar kritiek kan pijn doen, en erger nog, het kan relaties tussen mensen beschadigen. Waarom doen we het dan nog?

De voornaamste reden dat we kritiek geven is om iets te verdedigen en een tegenaanval te starten. Dit kan over verschillende dingen gaan. Denk aan het verdedigen van een persoon maar ook het verdedigen van een stelling of een tegenaanval op een mening waar jij het helemaal niet mee eens bent.

Helpt het?

We moeten altijd laten horen dat we er zijn en dat ook ons zegje er toe doet. Denk jij nog steeds dat je mensen kunt veranderen door hun, in jouw ogen, slechte gedrag te bekritiseren? Dan zit je al een tijdje op een dood spoor. Hoewel je misschien gelijk hebt dat iemand zijn gedrag beter kan veranderen, zul je weinig bereiken met kritiek.

Je kunt mensen namelijk niet veranderen, en al helemaal niet met negatieve opmerkingen. Een mens verandert alleen als hij dat zelf wil.

Hoe kunnen we er het beste mee omgaan?

Klagen, bekritiseren of zeuren heeft geen zin. Je verandert er niemand mee en het verspreidt alleen maar negatieve gevoelens. Mensen voelen zich rot na kritiek, en jij voelt je ook niet bepaald beter wanneer je de hele dag zeurt. Besluit in plaats daarvan je focus te leggen op alle dingen die goed gaan. Zo ontstaat er een positieve energie waar niemand om heen kan.

Geef je medemensen wat meer waardering. Iedereen wil gewaardeerd worden en zal er dan ook alles aan doen om dit te ontvangen. Het gedrag waarvoor je gewaardeerd wordt ga je vaker vertonen omdat je meer waardering wilt ontvangen. Allen maar leuk als iedereen iets meer ze best gaat doen.

Lees hier meer over hoe je het beste om kan gaan met kritiek.

Zullen we vanaf nu afspreken dat je stopt met kritiek leveren zonder dat je er iets positiefs tegenover zet? Zo maken we de wereld een stukje mooier, toch?

Lees hier hoe je kritiek kan aanschouwen als cadeautje.

 

(Visited 76 times, 1 visits today)

MEEST VIEWED

Blije momenten met onze
wekelijkse nieuwsbrief