fbpx

VIDEO

Debby lijdt aan CF waardoor haar longinhoud snel afneemt

De 36-jarige Debby heeft vanaf haar tweede Cystic Fibrosis (CF). Het is een erfelijke, chronische en helaas ongeneeslijke ziekte, waarbij het slijm in de keel, longen en darmen erg taai en dik is. Haar longinhoud neemt hierdoor snel af. Op haar 21e kreeg ze een dubbele longtransplantatie met medicatie om afstoting van de donorlong te voorkomen, maar dat veroorzaakte lymfeklierkanker. Debby vertelt over haar leven met deze ziekte . 

Diagnose

In het begin voelde Debby al dat het niet goed zat. Op het moment dat er aan haar werd verteld dat ze lymfeklierkanker had, zette ze gelijk haar vechtmodus aan. Ze heeft veel tijd doorgebracht in het ziekenhuis, voor alle chemokuren. Tijdens deze periode heeft ze veel steun gehad aan haar psycholoog Michèle. Nog steeds praat ze erg veel met haar over haar leven en ziekte. Ze hebben een mooie band opgebouwd aan de hand van alle gesprekken die zij hebben gevoerd. Ook Michèle vindt het soms heftig om er over na te denken dat Debby haar longinhoud zo snel afneemt. Op dit moment is haar longinhoud nog maar 37%.

Het Helen Dowling Instituut (HDI) biedt psychologische zorg bij kanker. Neem een kijkje op de Instagram pagina van het Helen Dowling Instituut voor meer bijzondere verhalen.

Kijk hier het verhaal van Karlijn over ongeneeslijk ziek zijn.

(Visited 1.219 times, 1 visits today)

Videographer: WENDY onlineBlije momenten met onze
wekelijkse nieuwsbrief