fbpx

Bosbaden in de Trompenburg tuinen van Rotterdam: ‘Word één met de natuur op deze Japanse wijze’

Bosbaden is waarschijnlijk bij vele mensen een onbekende term, bosbaden is ontstaan door de Japanners. Vroeger, vóór de industrialisatie, gingen Japanners vaak de natuur in om tot rust te komen van het drukke leven dat ze hadden. Ze noemde het shinrin-yoku: jezelf onderdompelen in de natuur. Vandaag de dag kun je ook in Nederland op verschillende plekken bosbaden, zoals in de Trompenburg tuinen van Rotterdam. Meike van WendyOnline liep een dagje mee. 

Begin bosbaden

Op de vroege ochtend pak ik de trein naar Rotterdam om af te reizen naar de Trompenburg tuinen. Reisgids Marijke staat mij en de rest van de groep al op te wachten. ‘Een groot gedeelte van deze tuin al in 1830 was aangelegd en dat er bomen staan die al meer dan 200 jaar oud zijn’, vertelde ze. Het is een enorm groot gebied met bomen, stuiken, bloemen, planten en dieren. Enorm indrukwekkend.

Zintuigen

Het is heel belangrijk dat je al je zintuigen gebruikt bij het bosbaden, laat Marijke weten. ‘Je loopt rustig, probeert heel de natuur tot je te laten bezinken en het allerbelangrijkste is dat je niet praat. De rust die de omgeving biedt, moet je jezelf ook gunnen.’

Levensboom

In totaal duurt het bosbaden 3,5 uur. Na elk half uur evalueer je met de groep wat je hebt beleefd en welk moment je het belangrijkste vond. Hierbij ga je in een kring staan en de reisgids legt in het midden een blad, bloem of stok neer. Je loopt naar het midden, pakt dit voorwerp op en deelt je ervaring met de groep. Mijn bijzondere moment was toen ik de levensboom zag. Ik had er nog nooit een gezien of gevoeld. Hij voelt warm aan en je voelt echt het leven door die boom heen stromen. Ook vertakt de boom onder de grond naar meerdere bomen. Uit één levensboom kunnen wel 30 andere levensbomen groeien.

Opnemen van de natuur

Deze evaluatiemomenten gebeuren elk halfuur, omdat je heel veel prikkels hebt gedurende het bosbaden. Bij elk gedeelte krijg je ook een nieuwe opdracht. Allereerst moet ik mezelf bewust worden van alle zintuigen die ik heb, daarna moet je alle bladeren die je tegenkwam voelen, kneuzen en ruiken. Vervolgens ga ik in mijn gedachte foto’s maken van een bijzonder plaatje dat ik tegenkom. Deze laat je daarna aan de groep zien. Het mooie is dat je tijdens deze opdrachten ook de groep op een andere manier leert kennen. De laatste opdracht was het meest indrukwekkend.’

Cadeautjes

Je gaat op zoek naar cadeautjes voor elkaar in de natuur. Je probeert het cadeautje te raden zonder je ogen te gebruiken. ‘Voel, streel, proef en ruik. Probeer tot jezelf te komen en raden wat je hebt gehad’, vertelt Marijke.

Verse thee

We komen na de wandeling terug met z’n allen. Wij gaan met z’n allen in een cirkel zitten. Er liggen kussens, een kopje thee, bloemen, verse thee, dadels en pure chocolade.  Je merkt echt dat je na 3,5 uur helemaal uit gesloopt bent, maar ik kan bijna niet beschrijven wat voor een gevoel er in mij omging.’

Marijke vertelt tijdens de nabespreking dat ik mezelf de komende weken een stuk fitter en gezonder ga voelen.

Geweldige ervaring

Na het bosbaden voel ik dat de kracht van de natuur opgenomen was in mijn lichaam. Door het bosbaden wil ik stiekem niet meer de drukke wereld in van sociale media, telefoons, stress, haasten en werk te gaan. Het voelt echt alsof ik daar in een andere wereld was. Ik heb in heel mijn leven nog nooit zoveel rust ervaren. Alle stress viel van mijn schouders af. Op een moment werd ik zelfs emotioneel omdat ik mij bedacht dat wij voor heel veel dingen in de wereld dankbaar mogen zijn. Het bosbaden was een unieke ervaring. Iedereen zou dit eigenlijk een keer in zijn leven moeten proberen. Ik geef je als tip mee: ga met een open blik erin, verwacht niks en ervaar gewoon het gevoel.



WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF