fbpx

Autobiografische musical Fun Home nu in Nederland te zien!

Op 25 juli ging de musical Fun Home in première in de Amsterdamse Schouwburg. Voor WENDY Online mocht ik deze voorstelling bezoeken. De voorstelling is onderdeel van het culturele programma van Pride Amsterdam. Na de voorstelling kunnen de bezoekers zelfs komen napraten over het verhaal, samen met de spelers en gasten uit de Amsterdamse LGBTQ-gemeenschap.

Het verhaal

In de voorstelling zien we Alison op drie verschillende leeftijden en neemt ze ons mee naar haar herinneringen over haar unieke disfunctionele familie. Ze laat ons zien hoe moeizaam de relatie was met haar inmiddels overleden vader, die net als zij gay bleek te zijn. Alison durft haar geaardheid te omarmen, maar voor haar vader is het altijd een struggle geweest.

Foto: Neeltje Knaap

Voelbare emotie

De volwassen versie van Alison wordt gespeeld door Renée van Wegberg. Haar personage vormt eigenlijk de rode draad van de voorstelling. Alison wil graag een graphic novel maken over haar vader en daarvoor gaat ze terug naar haar ouderlijk huis. Daar komen allerlei herinneringen aan haar familie, maar voornamelijk aan haar vader naar boven. Renée speelt grappig, maar weet ook te raken. Zeker wanneer zij in haar herinneringen het moment bereikt dat ze haar vader voor het laatst ziet. Die vader wordt gespeeld door Ad Knippels. Bij hem is bijna iedere seconde zijn innerlijke struggle over zijn geaardheid voelbaar. Ad speelt ontzettend mooi en overtuigend en ook heeft hij een fijne warme zangstem. Hij is pérfect gecast voor deze rol!

Foto: Neeltje Knaap

Naast Renée en Ad spelen ook Marjolein Keuning, Mitch Wolterink, Dominique de Bont en Iris Bakker in deze voorstelling. De sterkte cast wordt aangevuld met zes kinderen, waarvan telkens drie de voorstelling spelen. Lotte Pillitu, Jelte van Ginkel en Daan van den Akker mochten de première spelen en dat deden ze ontzettend goed! Het is sowieso leuk om jong talent de zien op het podium, helemaal als je ze zichtbaar ziet genieten.

Geen feel good

Dat Fun Home geen feel good musical is, zal nu wel duidelijk zijn. Het verhaal is zwaar, maar wel ontzettend mooi. Zeker wanneer je bedenkt dat dit een autobiografisch verhaal is. Het is emotioneel om te zien hoe twee totaal verschillende mensen van verschillende generaties, Alison en haar vader, dezelfde innerlijke strijd voeren, maar beiden met een andere uitkomst.

Foto: Neeltje Knaap

De voorstelling duurt 100 minuten en heeft geen pauze. Dat er geen pauze in zit, vind ik wel zonde. Er gebeurt zo veel in het verhaal dat ook nog eens te maken heeft met een heftig thema, dat ik die pauze misschien wel even nodig had gehad. Dan had de voorstelling iets meer tijd gehad om te bezinken. Nu had het bij mij langer nodig om door te dringen watvoor bijzonder verhaal Fun Home vertelt.

Toneel met een vleugje musical

Fun Home is het beste te omschrijven als een toneelstuk met een vleugje musical. Dit zorgt ervoor dat er een intieme setting ontstaat waarin het verhaal van Fun Home wordt verteld. Er zitten aardig wat liedjes in de voorstelling, maar ook genoeg gesproken tekst om het verhaal diepgang te kunnen geven.

Foto: Neeltje Knaap

De voorstelling staat in totaal maar twee weken in het theater, dus veel tijd om de musical te bezoeken is er niet. Ben jij benieuwd naar het ontroerende verhaal van Alison? Boek dan hier je kaarten.

Recensie geschreven door Quintie

‘Mijn naam is Quintie en ik woon in Nijmegen. Naast mijn studie Communicatie- en Informatiewetenschappen, schrijf ik regelmatig recensies over musicals. De passie die ik vind in het musicalvak en het schrijven daarover, maakt mij ontzettend gelukkig! Ik hoop dat ik mijn enthousiasme over musical, maar ook over film met jullie kan delen.’

(Visited 37 times, 1 visits today)

MEEST VIEWED

Blije momenten met onze
wekelijkse nieuwsbrief