fbpx

Hoe het beïnvloeden van het onderbewustzijn ervoor kan zorgen dat je minder angsten krijgt

Door: Naomi

Volgens angstexpert Joke Straathof komen veel van de angsten die we hebben voort uit ons onbewuste brein. Door dat deel van ons brein te beïnvloeden kunnen we onszelf bevrijden van onze angsten. We vroegen haar hoe dit werkt.

Hoe zorgt ons onderbewuste ervoor dat we angsten krijgen?

Ons onderbewustzijn is als een computer. Het slaat alle ervaringen op.  Dat is heel handig, want daardoor hoef je niet alles steeds opnieuw te leren. Je doet heel veel op de automatische piloot. Ons onderbewust brein is altijd alert. Het beschermd ons, door een bepaalde spanning te laten voelen, wanneer je op een grote hoogte staat zonder reling waar je je aan vast kunt houden, zodat je extra goed oplet, dat je niet van die hoogte afvalt. Dit heb je als kind al geleerd.
Wanneer jij iets meemaakt wat heel veel impact heeft gehad ooit; bijv. Als jij bij een spreekbeurt op de lagere school bent uitgelachen,  dan ligt ook dat opgeslagen in
je onderbewuste brein. Wanneer je dan volwassen bent en een presentatie moet geven, kan jij zo veel spanning voelen en je zelf een verhaal vertellen dat het heel spannend is en dat mensen je misschien wel gaan uitlachen of het misschien
niet goed vinden wat je gaat vertellen. Je voelt  je onzeker enz.   Je bent je misschien niet bewust van dat dat nog van die ene keer van vroeger komt, maar in het NU voel je wel de spanning. Maar jouw onderbewuste weet het nog van die keer op de lagere school en wil jouw als het ware beschermen om niet weer af te gaan. En daarom voel jij weer die angst.

Hoe kunnen we hier invloed op uitoefenen?

Je kunt hier invloed op uitoefenen door je in het NU bewust te worden wat er gebeurt in het lichaam en door je af te vragen; ‘waarom voel ik deze angst?’  En door je bewust te worden dat je niet meer dat kleine kind bent, maar nu volwassen bent, kun je je zelf een nieuw verhaal vertellen, waardoor de angst niet meer nodig is.

Kun je een praktische oefening geven om ons onderbewustzijn te beïnvloeden en zo minder angsten te krijgen?

Wanneer je spanning voelt voor wat dan ook, terwijl je in een veilige situatie bent dan helpt het erg goed om even bewust adem te halen. Rustig 4 tellen in en dan 4 tellen uit.  Door rustiger te ademen, geef je aan je lichaam het sein; ‘het is veilig hier voor mij’. Wat ook helpt is een positieve mindset. Iedereen is ooit begonnen om iets te leren. Fouten maken mag, want dan kan ik nog beter worden.

Hoe bevrijdend kan het werken als je meer invloed kunt uitoefenen op je onderbewustzijn?

Enorm bevrijdend. Het geeft je de controle terug en zo de invloed op je hele leven. Jij bent als het ware de ruiter van je paard. Je onderbewustzijn is je paard. Geef het de juiste opdracht en je voelt je beter, door positieve uitspraken en een positieve mindset. “Ik ga dit gewoon doen, ik kan dit wel, het is veilig voor mij om de volgende stap te zetten’.

Artikelen van onze eigen experts vind je hier.

(Visited 16 times, 1 visits today)

MEEST VIEWED

Blije momenten met onze
wekelijkse nieuwsbrief