fbpx

Dit helpt jou om ’s ochtends meteen ‘aan’ te staan

Als leefstijlcoach geeft onze blogger Mies Peters vaak de tip aan ‘slechte slapers’ om overdag wat meer en vaker buiten te zijn. Maak even een lunchwandeling als het kan. Drink je kop thee of koffie even lopend buiten op. Loop een rondje in je tuin. Daglicht is namelijk noodzakelijk om je slaaphormoon te kunnen activeren. Het lijkt misschien allemaal wat ingewikkeld, maar dat is het niet! Leef zoals je lichaam het begrijpt…Moeite met meteen ‘aan’ staan? Mies geeft je tips hoe

Energie

Als ik naar buiten kijk en zie dat het droog is en de zon ook nog eens schijnt, dan kan mijn geluk niet op. Ik trek makkelijk zittende kleding aan gecombineerd met een paar sportschoenen en doe zachtjes de voordeur achter mij dicht om de rest niet met mijn ‘tuut’ energie wakker te maken. Ik wandel in de richting van de Uiterwaarden en tik even de mooie natuur aan. Nadat ik een mooi rondje heb gelopen ga ik weer terug naar huis voor het klaarmaken van de fruit- en broodtrommels. Mijn hele lijf is los, ben relaxed en klaar voor de dag!

De ochtend

In de ochtend , zo’n 2 uur na zonsopgang, maakt je lichaam de meeste serotonine aan. Dit is een gelukshormoon. Serotonine wordt zo’n 95% aangemaakt in je darmen en de overige 5% wordt in je hersenen geproduceerd. Daarom komt dit gelukshormoon pas echt tot zijn recht als je na je ochtendwandeling gaat ontbijten.

Ik ben zelf een enorm ochtendmens en ‘sta gelijk aan’. Ik begin de dag het liefst met een kopje thee en daarna een heerlijke douche. Die sluit ik meestal af met koud water, dus dan sta je natuurlijk wel ‘aan’. Koud douchen geeft een energiekick en zorgt voor een beter herstel van je spierfuncties na bijv. een wandeling of training. Ook versterkt koud douchen je immuunsysteem, waardoor je meer energie krijgt. Doordat je ‘aan’ staat, activeren je goede vetten, wat weer zorgt voor een verminderd risico op hart- en vaatziekten.

Ontbijt

Een goed ontbijt is bijvoorbeeld een kom halfvolle/volle kwark , een banaan en zonnebloem-of pompoenpitten. OF bijvoorbeeld 3 volkoren rijstwafels met pindakaas/notenpasta met hierop een paar schijfjes banaan. In de banaan, zilvervliesrijst en in de zonnebloem- / pompoenpitten zit het aminozuur tryptofaan. Dat zorgt ervoor dat het gelukshormoon ‘geactiveerd’ wordt. Zo’n ochtendwandeling is dus helemaal zo gek nog niet!

Nog een paar extra feiten op een rij:

  • Het licht en de frisse ochtendlucht hebben een rustgevende werking op je mind
  • Het bevordert de aanmaak van vitamine D, wat onder andere goed is voor je botten en spieren
  • Je lijf en spieren zijn al lekker soepel na de wandeling
  • Je brengt in de ochtend je bloedsomloop op gang waardoor de afvalstoffen van de nacht sneller worden verwijderd

Ik probeer 2x per week zo’n ochtendwandeling te maken. Op de overige dagen probeer ik altijd wel even minimaal 30 minuten buiten te zijn voor de dosis serotonine. Of het nu herfst , winter, lente of zomer is, alle seizoenen hebben wel iets moois…

 Lieve groet, Mies

Over Mies

Mies Peters de Groot VoedingscoachMijn naam is Mies en ik ben leefstijlcoach. Ook ben ik voedingscoach bij WENDY’s DISQ Club. Samen met mijn man heb ik twee zoons van 10 en 15 jaar oud. We runnen samen ons bedrijf Winkr8 en richten ons op vitaliteit, voeding en veerkracht. Ik sport omdat ik fit, energiek en vitaal wil zijn. De blogs die ik schrijf voor Wendyonline.nl gaan over balans en gezondheid.

(Visited 108 times, 1 visits today)

MEEST VIEWED

Blije momenten met onze
wekelijkse nieuwsbrief