fbpx

DISQ: De belangrijkste trainingselementen

Wie nu Wendy en haar community in de gaten houdt kan niet meer om de trainingsmethode DISQ heen. In ons vorige bericht is er aandacht besteed aan wat DISQ nu precies inhoudt en welke voordelen het met zich meebrengt. Maar welke elementen zijn er van belang tijdens een DISQ training?

Weerstand 

Door met hoge weerstand te trainen bouw je stevige en sterke spieren op. Meer weerstand vraagt om een hogere piekbelasting waardoor je minder herhaling kan doen en daardoor de kans op blessures vergroot. Het trainen met een lagere snelheid spreekt meer actieve spiervezels aan, hierbij wordt een groter deel van je spieren getraind, waardoor je sterker wordt en meer spiermassa zal aanmaken.In het algemeen zal je tijdens een weerstandstraining laag in je hartslag zitten in vergelijking tot de meer intensievere cardio trainingen. Met de instelbare weerstand van de DISQ kan je op een eenvoudige manier de intensiteit van je workout aanpassen.

Bewegingstempo 

Door het tempo omhoog te gooien kun je meer herhalingen maken in dezelfde hoeveelheid tijd. Dit verlegt de focus van kracht naar uithoudingsvermogen of power, afhankelijk van de hoeveelheid weerstand. Snel bewegen met weerstand zal power (snelheid x kracht) ontwikkelen, terwijl snel bewegen met minder weerstand je spieruithoudingsvermogen zal verbeteren. Door weerstand te verminderen en hogere snelheden stimuleer je je cardiovasculaire systeem. Dit werkt alleen wanneer je een substantieel deel van je spieren tegelijk gebruikt, net als bij hardlopen. Zoals eerder al uitgelegd, zal een langzamer tempo en een hogere weerstand het accent leggen op het opbouwen van spiermassa. Speel met het tempo en de weerstand om jouw persoonlijke doelstelling te behalen.

Bewegingen 

Door verschillende spieren te trainen is je lichaam meer in balans en ben je in staat om betere sportprestaties te leveren. Afhankelijk van je doel kun je je spieren geïsoleerd of meer functioneel trainen. Door bijv. een chestpress te doen isoleer je je borst, voorkant van je schouders en triceps. Deze spiergroepen zullen zich dan dus versterken. Echter wanneer je een push up doet, train je dezelfde spiergroepen en tegelijkertijd ook je buikspieren die je lichaam in een rechte lijn houden. Hiermee train je je functionele bewegingen en core stabiliteit. Beide trainingsmethoden bieden voordelen, daarom is het belangrijk om deze beiden toe te passen.

Timing (tijdsduur) 

De tijdsduur ofwel tijdsinterval van een training is een belangrijke factor om gericht te kunnen trainen. Het variëren van tijd waarin je hoge(re) inspanningen levert en de tijdsduur waarin je (actief) rust zijn bepalend voor het eindresultaat. Intervaltraining brengt de hartslag boven de anaerobe (zuurstof arme) drempel en staat een relatief korte rustfase toe. In die korte periode van rust kan je net genoeg herstellen waardoor je in staat bent om de weerstand hoog te houden. Hierdoor verhoog je de kwaliteit van je training. Door gebruik te maken van verschillende tijdsintervallen tijdens je training worden meerdere systemen in je lichaam aangesproken. Hierdoor zal je uithoudingsvermogen verbeteren en je kracht toenemen.

Spiermassa

Hoe meer spiermassa betrokken is bij een beweging, hoe meer energie er nodig is om die beweging uit te voeren. Een squat (grote spiergroep) zal daarom meer energie vragen dan een shoulder press (kleine spiergroep). Wanneer beide bewegingen tegelijkertijd worden uitgevoerd zal er nog meer energie verbruikt worden. Als we bewegingen uitvoeren die grote spiergroepen activeren, en al helemaal wanneer deze snel worden uitgevoerd, zal er een groter cardiovasculair effect optreden en zal het lichaam meer calorieën verbranden. Een klassiek voorbeeld van cardio training is bijvoorbeeld hardlopen of fietsen. Een vergelijkbaar trainingseffect kan echter ook worden bereikt door bewegingen uit te voeren, met voldoende weerstand, die veel spieren tegelijkertijd aanspreken. Denk hierbij bv. aan een squat & press. Uitgevoerd op een hoger tempo of explosiever zoals in een squat jump, zal het gebruik van meer spiergroepen niet alleen het cardiovasculaire effect stimuleren, maar ook een ‘metabolisch’ effect hebben. Dit betekent dat niet alleen veel calorieën worden verbrand tijdens de beweging maar ook in de uren en dagen na een training. Deze naverbranding zal langer duren dan bij alleen cardiotraining, aangezien meer spiermassa is beschadigd en dit een intensiever herstel nodig heeft. Bovendien, in tegenstelling tot cardiotraining, zal de hormonale reactie van dit type training anders zijn.

Je lichaamssamenstelling zal veranderen door een toename van spiermassa en een afname van vet massa, resulterend in een slanker en metabolisch actief lichaam.

Wendy’s Elftal

Wendy en DISQ-trainers

Ben je enthousiast geworden van de DISQ en wil je net als Wendy superlekker trainen bij een personal trainer? Wie weet kom jij dan wel in haar elftal. Want wij gaan Wendy’s Elftal oprichten en hen fit of fitter maken!

De personal trainers van Wendy begeleiden deze groep naar een gezondere lifestyle, door persoonlijke begeleiding te geven met een afgestemd trainings- en voedingsplan.

Wendy is aanvoerder van het DISQ-elftal. Zij gaat jou samen met haar personal trainers helemaal fit of fitter maken, dus naar een happier en healthy lifestyle begeleiden. Wil jij graag persoonlijke begeleiding van de personal trainers van Wendy krijgen, of ken je iemand die dit echt verdient?

We zoeken mannen en vrouwen met een ijzersterke motivatie. Is het je nog nooit gelukt om structureel te sporten, ben je herstellende van je zwangerschap, wil je graag afvallen, of je gewoon weer lekker in je vel voelen? Deel jouw enthousiaste foto en motivatie dan hier!

Wij bieden vanuit WENDY en DISQ:

  • Persoonlijke begeleiding door de personal trainers van Wendy voor een halfjaar
  • Een op jou afgestemd trainings- en voedingsplan
  • De DISQ, je eigen mobiele fitnessapparaat
  • Toegang tot de Online Gym met meer dan 100 verschillende work-outs
  • Het e-boek DISQ way of life
  • Een gratis WENDY-abonnement voor jezelf of om weg te geven

De waarde van dit pakket is €1039,-

Blok_Wendy's elftal

Wil je niet in het elftal, maar wel met korting trainen met de DISQ? Bestel dan hier jouw DISQ!

(Visited 16 times, 1 visits today)

MEEST VIEWED

Blije momenten met onze
wekelijkse nieuwsbrief