fbpx

Waarom het activeren van bruin vet goed is voor je lichaam

Foto: Shutterstock

Wellicht dat het een enorme strijd voor je is, maar we hebben allemaal lichaamsvetten. De een wat meer dan de ander en de een raakt ze ook wat sneller kwijt dan de ander. Maar hoe zit dat precies met al die vetten? Volgens onze voedingscoach Mies heb je zelfs bruine en witte vetten. Zij vertelt je er meer over.

Wit en bruin vet

Ja het is echt waar, we hebben wit (geel) en bruin vet in ons lichaam. De één heeft wat meer dan de ander, maar iedereen heeft het. Beiden hebben ze natuurlijk ook een belangrijke functie. Wit vet heeft als functie je lichaam te voorzien van een voorraadje voor in “barre tijden”. Je lichaam kan hier snel bij komen als er extra energie nodig is. Nadeel is dat het snel in volume kan toenemen. Wit vet vind je vooral rond je buik, heupen, dijbenen, billen en achterkant van de armen.

Bruin vet heeft als functie je lichaam op temperatuur te houden. Bruin vet zit vol energiecentrales net als in je spieren. Je vindt dit voornamelijk rondom de nek, luchtpijp en slokdarm. Het is in staat om wit vet om te zetten in warmte door verbranding. Baby’s hebben van nature veel bruin vet, omdat ze nog niet het vermogen hebben om het warm te krijgen door beweging.

Activeer bruin vet

Als ik met het oog vanuit mijn werk als Vitaalcoach kijk, zie ik dat dit ook een onderdeel zou kunnen zijn van een gezond en vitaal leven. Hieronder bespreek ik wat het effect is.

Door het activeren van het bruine vet…

 • Verlaag je je percentage wit vet
 • Versnel je je stofwisseling; je lichaam moet harder werken, waardoor je meer calorieën verbrandt
 • Geef je je immuunsysteem een boost; minder vatbaar voor griep en verkoudheid 
 • Verbeter je je bloedcirculatie.

Een koude douche

Op het moment dat je bijvoorbeeld onder de koude douche stapt, wordt het bruine vet geactiveerd. Waarschijnlijk zie je hier een beetje tegenop, vooral in de winter, maar de volgende tips kunnen je helpen.

 • Sop je lichaam in en was jezelf onder de warme douche.
 • Draai de knop geleidelijk naar voor jouw gevoel koud water totdat je merkt dat je ademhaling een beetje stokt.
 • Laat de straal achterop je nek stromen en blijf onder deze koude straal staan voor 30 seconden. Hardop tellen helpt! Het heeft namelijk als effect dat je bent afgeleid.
 • Probeer je ademhaling rustig te houden, maar blaas lekker overdreven in en uit om de 4 seconden. 

Als dit jou gemakkelijk lukt, dan is het een goed idee om 45 seconden of zelfs een minuut onder de koude douche te staan. Geef je lichaam wel de mogelijkheid te wennen. Dit helpt ook goed tegen vermoeidheid. Ben je moe in de ochtend? Pas deze methode toe en je zal je verkwikt voelen. Je lichaam gaat lekker gloeien dus je lijf staat aan!

Let op: Doe dit alles niet te laat in de avond in verband met je rustmodus… tenzij je nog naar een feestje gaat natuurlijk, dan is het een mooie oppepper!

Wist je dat?

 • Studies hebben aangetoond dat door regelmatig koud te douchen je bruin vet kan toenemen. Doordat je meer bruin vet hebt, wat wit vet omzet in energie en warmte, helpt dit je dus om af te vallen.
 • Je minder spierpijn ervaart na een koude douche of koud bad? Menig topsporters zetten deze interventie in zodat ze bij de de volgende training tot meer in staat zijn.
 • Je haar en huid gezonder maakt?
 • Je lymfeklieren beter functioneren als je koud doucht? Zo zorg je ervoor dat het afvoeren van afvalstoffen in je lichaam verbetert en je je beter beschermt tegen ziektes.
 • Koude douches je zenuwstelsel trainen om veerkrachtiger te zijn en beter om te gaan met stress.
 • Chronische vermoeidheid af neemt als je vaker koud doucht? Je wordt energieker en alerter.
 • Je best even zonder jas naar buiten kan? Zet je lichaam maar even in de kou-modus. Zo zet je je bruin vet ook aan!

Kortom… Laat wat vaker kou toe in je leven! De beloning is groot. Je vetmassa neemt af, je immuniteit neemt toe en je krijgt vooral meer energie!

Lieve Groet,

Mies

Over Mies

Mijn naam is Mies en ik ben leefstijlcoach. Ook ben ik voedingscoach bij WENDY’s DISQ Club. Samen met mijn man heb ik twee zoons van 10 en 15 jaar oud. We runnen samen ons bedrijf Winkr8 en richten ons op vitaliteit, voeding en veerkracht. Ik sport omdat ik fit, energiek en vitaal wil zijn. De blogs die ik schrijf voor Wendyonline.nl gaan over balans en gezondheid.

Meer artikelen van Mies

(Visited 196 times, 1 visits today)

MEEST VIEWED

Blije momenten met onze
wekelijkse nieuwsbrief