fbpx

10 tips voor een goede nachtrust

Slapen.. We weten allemaal dat het nodig is maar toch denken we dat we best met wat minder slaap de volgende dag kunnen overleven. We beseffen ons niet dat slaap net als gezond eten een van de belangrijkste basisvoorzieningen is. Uit een grootschalig meta-onderzoek van de Hersenstichting blijkt dat 90% van de Nederlanders de aanbevolen 7-9 uur slaap voor volwassenen slaapt. Helaas betekent dit niet gelijk dat we dan ook goed slapen. 

Goed slapen is van belang bij het opnemen en verwerken van informatie en kennis. Slecht slapen vergroot het risico op angststoornissen, depressie en dementie. Op lichamelijk vlak brengt slecht slapen diabetes, hart- en vaatziekten en diabetes type 2 met zich mee. Het mag duidelijk zijn dat een slechte nachtrust vele risico’s met zich meebrengt. Er is een grote groep die slapeloosheid ervaart. Dit geldt zowel voor de slapers die te kort slapen als de slapers die te lang slapen.Maar hoe zorg je nu voor die goede nachtrust. Een goede nachtrust is essentieel voor je hersenen, het houdt je hersenen gezond. In een maatschappij waar alles van je wordt verwacht en 24 uur eigenlijk te weinig is op een dag worden de nodige slaapuurtjes ingeruild. Slapeloosheid kent verschillende verschijnselen.

Slapeloosheid

Onder slapeloosheid vallen de verschijnselen te vroeg wakker worden, moeite met doorslapen en moeilijk in slaap komen. Deze symptomen ervaren vrouwen vaker dan mannen. 21% van de Nederlanders in de leeftijd van 41 t/m 65 jaar wordt uit zichzelf te vroeg wakker. 24% van de vrouwen tegenover 17,6% van de mannen in deze leeftijdscategorie wordt te vroeg wakker.
Moeite met doorslapen kenmerkt zich door het ’s nachts wakker worden en daarna niet meer verder kunnen slapen.
Tot slot het verschijnsel moeilijk in slaap komen. Hieronder verstaat men dat aan het begin van de nacht het langer dan 30 minuten duurt voordat je in slaap valt.

Slapeloosheid is aan de orde wanneer deze verschijnselen ten minste drie keer per week voorkomen, met een duur van drie maanden, er overdag last wordt ondervonden en dit niet de oorzaak heeft van verstorende slaapomstandigheden.

 

Hoe zorg ik voor een gezonde nachtrust

  • Ga pas slapen als je moe bent, maar probeer wel iedere dag op precies dezelfde tijd op te staan, ook in het weekend.
  • Zorg voor een rustige en donkere slaapkamer.
  • Laat de slaapkamer alleen voor de activiteit slapen, laat mobieltjes en laptops hier buiten
  • Doe ten minste een uur voor uw bedtijd alleen ontspannende activiteiten, zoals meditatie of lezen.
  • Vermijd cafeïne houdende dranken na de vroege middag.
  • Vermijd alcohol enkele uren voor uw bedtijd.
  • Nuttig geen zware maaltijden voordat je naar bed gaat
  • Wil je nog sporten voor het slapen gaan? Doe dit dan niet drie uur laten voor je bedtijd
  • Zorg overdag voor een omgeving met voldoende licht. Vooral ’s morgens is het belangrijk om voldoende licht te krijgen.
  • Toch een slechte nachtrust gehad? Vermijd dutjes of powernaps overdag. Dutjes verlagen de slaapdruk en zorgen dat u ’s nachts moeilijker in slaap valt.

 

Bron: Hersenstichting

 

 

 

 

(Visited 5 times, 1 visits today)

MEEST VIEWED

Blije momenten met onze
wekelijkse nieuwsbrief