fbpx

10 simpele tips om af te vallen

Foto: Unsplash

Wil jij je ook fitter voelen en misschien nog wat kilootjes kwijtraken voor de zomer? Een gezonde leefstijl is de beste manier om af te vallen en blijvend op gewicht te komen. Deze tips van Robbert Boekema en Jelle van den Berg van DISQ helpen daarbij.

1. Drink genoeg water

Drink genoeg water, zeker 1,5 liter per dag. Daardoor zul je minder vocht vasthouden, en afvallen. Water mag je ook vervangen door groene thee. Of maak water lekkerder door er een stukje citroen of gember aan toe te voegen.

Tip: drink twee of drie glazen achter elkaar, dan kom je sneller aan 1,5 liter.

2. Beweeg voor het eten

In vroegere tijden gingen we jagen of klommen we in een boom om voedsel te vinden. Eigenlijk zou dat nog steeds moeten. Als je beweegt voordat je gaat eten worden voedingsstoffen beter verwerkt en opgenomen door het lichaam.

3. Ban tussendoortjes

Schrijf eens alle tussendoortjes op die je op een dag eet. Als je die allemaal laat staan, haal je ongemerkt veel winst. Tussendoortjes brengen voortdurend je suikerpeil omhoog, maar suiker die je niet nodig hebt, wordt omgezet in vet. Eet drie keer per dag een voedzame maaltijd. Mocht je tussendoor honger krijgen, eet dan wat ongezouten noten of rauwkost.

4. Kijk naar je lichaamstype

Wat het beste voor jou werkt, hangt af van je lichaamstype. Mensen die smal gebouwd en mager zijn verdragen koolhydraten bijvoorbeeld beter dan rondere types.

5. Train grote spiergroepen

Als we een platte buik willen, denken we dat we de buikspieren moeten trainen. Fout! Een plattere buik krijg je in eerste instantie niet van meer buikspieren trainen, maar door vetverbranding. Dit gaat beter als je voornamelijk de grote spiergroepen traint, bijvoorbeeld de benen.

6. Kies voor volle producten

Het klinkt misschien vreemd, maar wie wil afvallen doet er niet per se verstandig aan om voor magere producten te kiezen. Het is belangrijk dat je een voldaan gevoel hebt na een maaltijd, waardoor je minder behoefte zult hebben aan tussendoortjes. Niet vullen, maar voeden, is het devies. Het gebeurt regelmatig dat mensen die willen afvallen, te weinig eten. Hierdoor komt het lichaam in de spaarstand en gaat als het ware energie ‘opslaan’, waardoor je de nodige suikers en vetten niet verbrandt.

7. Zoek steun

Afvallen is mentaal pittig. Doe het onder begeleiding en zoek steun in je omgeving. Het helpt als je gezin geen zak chips naast je opentrekt…

8. Tel geen calorieën

Calorieën tellen is een manier om te weten wat je dagelijks eet, maar het gevaar bestaat dat je hierdoor niet meer goed eet. Een koekje compenseer je bijvoorbeeld met een minder calorierijke lunch om niet te veel binnen te krijgen, maar het gevolg is dat je na de lunch te snel honger krijgt. Kies liever voor gezonde en voedzame producten, zoals veel groenten en vis.

9. Hanteer de 80/20-regel

Nooit meer een taartje eten of een glaasje wijn drinken is niet vol te houden. Hanteer daarom de 80/20-regeling: zorg dat je door de week gezond eet, zodat je in het weekend een keer een maaltijd kunt ‘zondigen’.

10. Beweeg!

Besef dat als je gezond eet, je ook meer energie hebt om te bewegen. Je gewicht wordt voor 70 procent bepaald door je voeding en voor 30 procent door hoeveel je beweegt. Zorg elke dag voor minimaal een halfuur beweging en beweeg drie keer per week intensief. Je zal merken dat de combinatie eten en bewegen meer dan dubbele winst oplevert.

Wil jij meer weten over hoe je gezond en makkelijk kunt afvallen? Dit 3-stappenplan helpt je om de juiste manier voor jou te vinden om wat kilo’s op een simpele manier kwijt te raken. 

(Visited 692 times, 2 visits today)

MEEST VIEWED

Blije momenten met onze
wekelijkse nieuwsbrief