fbpx

Van huilbui to knallende ruzie: wat een slaaptekort doet met je emoties

Na een slechte nacht gaat je vermogen om de emoties van anderen te beoordelen rap achteruit. Was die opmerking van die collega nu echt zo boos bedoeld of viel het allemaal wel mee? Je brein kan het lastiger beoordelen als je niet genoeg bent uitgerust en last hebt van een slaaptekort…

Dit blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Arizona.

Emoties herkennen

Als je een nacht hebt doorgehaald, herken je volgens het onderzoek moeilijker of iemand anders blij of verdrietig is. En dat heeft vaak invloed op de manier waarop je met iemand anders communiceert.

Voor het onderzoek bekeken 54 proefpersonen meerdere foto’s van mannelijke gezichten. Elk gezicht liet een mix van twee verschillende emoties zien. De proefpersonen moesten vervolgens aangeven welke emotie overheerste. Dit werd een aantal keren herhaald: na een nacht wakker blijven, maar ook na een goede nachtrust.

Gezichtsuitdrukkingen lezen

De vermoeide deelnemers konden een hele duidelijke blije of juist verdrietige gezichtsuitdrukking nog wel herkennen. Maar als de emoties op de foto’s subtieler waren, herkenden de proefpersonen de emoties niet meer. Wereldschokkend zijn de resultaten niet, volgens hoofdonderzoeker professor William Killgore. Maar het kan wel degelijk een grote impact hebben op hoe we met anderen communiceren.

Welke emoties herkennen we nog wel?

Opvallend genoeg blijkt uit het onderzoek dat we emoties als woede, angst, walging en verrassing juist beter herkennen wanneer we slecht geslapen hebben. ‘Als we last hebben van een slaaptekort, merken we het nog wel op als iemand ons bijvoorbeeld pijn wil doen’, vertelt Killgore. ‘We blijven gevaar signaleren. Maar of iemand verdrietig is zien we niet meer, dat vindt ons brein dan blijkbaar minder belangrijk.’

Het effect van slaaptekort op onze emoties:

  • Je herkent dus niet alle emoties bij andere mensen
  • Wanneer je wel emoties herkent, kun je slecht beoordelen hoe sterk die emoties zijn
  • Ook je eigen emoties herken je niet altijd, oeps…
  • Je ervaart je eigen emoties veel heftiger
  • De rem op het uiten van je eigen emoties is enigszins defect

Bron: Research University of Arizona



WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF