fbpx

Het verhaal achter onze Paralympische spelers

De Olympische Winterspelen zitten er alweer op of de Paralympische Winterspelen zijn aan de beurt. Maar liefst 10 paralympische spelers gaan Nederland van 9 t/m 18 maart vertegenwoordigen. We mogen trots zijn op onze spelers, want dit is de grootste ploeg ooit!

Op de valreep heeft snowboardster Bibian Mentel zich ook aan kunnen sluiten bij de ploeg. Maar uit wie bestaat de ploeg nu eigenlijk? Even een kennismakingsronde om goed voorbereid de Paralympische spelen te kunnen bekijken.

Onze vrouwen:

Linda van Impelen
Geboren op 8 augustus 1985 in Brabant. (31 jaar). Skiën doet zij al van kinds af aan. Voornamelijk op recreatief niveau totdat Linda in 2009 een ernstig auto-ongeluk kreeg. Aan dit nare ongeval heeft zij een dwarslaesie overgehouden. Het gevolg hiervan is dat Linda in een rolstoel terecht is gekomen. Is zij de bij pakken neer gaan zitten? Nee, integendeel. Ze werd geïnspireerd door mensen die hetzelfde hadden meegemaakt. Mensen die een dwarsleasie hadden, maar nog steeds fietsen, wakeboarden, kanoën.. Zoals ze zelf zegt was de overstap naar een zitski vrij natuurlijk, omdat ze altijd heeft geskied.

Anna Jochemsen
Tijdens de geboorte van Anna is een van haar benen niet volgroeid, vandaar dat zij op één been skiet. Haar vader leerde haar op skivakantie hoe zij moest skiën. In het seizoen 2012/2013 heeft Anna met haar zesde plek op het WK zich weten te kwalificeren voor de Paralympische Spelen van 2014 in Sochi. Helaas lukte het haar niet om hier een podiumplek te bemachtigen. Wel haalde ze een jaar later brons op het WK in Canada op de supercombinatie. Ze behaalde in 2016 haar masterdiploma Voeding en Gezondheid waardoor zij zich volledig op de sport kon richten.

Renske van Beek
Sinds jonge leeftijd staat Renske op de ski’s maar op haar tiende kreeg zij een herseninfarct. Hierdoor is zij deels verlamd geraakt aan haar linkerzijde. Na het infarct lukt het haar niet meer om te skiën, maar opgeven deed zij niet. Na alle tegenslagen pakte zij het snowboarden op. Renske kwam in contact met de Mentelity Foundation. Zij wist een plekje te veroveren in de selectie Talentontwikkeling van de Nederlandse Ski Vereniging. Dit is haar gelukt door met Bibian Mentel mee te trainen.

Lisa Bunschoten
Lisa is geboren met fibula aplasie oftewel haar linkerbeen is maar liefst 12 cm korter dan haar rechterbeen. Ze mist in haar linkerbeen kuitbeen, waardoor ze een spitsvoet en instabiele knie heeft. Ze snowboardt met een onderbeenprothese.  Haar voet werd op haar 16e geamputeerd. Niets liet Lisa tegenhouden om het snowboarden weer op te pakken, zelfs deze zware operatie niet. Op haar 17e had ze haar eerste wedstrijd. Net als Rense van Beek is zij gaan trainen via de Mentelity Foundation, een initiatief van Biban Mentel. Dit worden haar tweede Paralympische Spelen.

Enya van Egmond
Enya loopt vanaf jongs af aan met een protese, zij is zonder linkerhand en -voet geboren. Ze heeft het snowboarden vanaf haar 14e weer opgepakt. Sinds 2014 traint Enya bij het Paralympische selectie team. In dat jaar maakte zij haar internationale debuut tijdens de IPCAS Races in Snowworld Landgraaf, ze werd vijfde. Enya kwam in contact met Bibian Mentel die haar talent ontdekte. Op dezelfde indoorbaan in 2015 pakte ze haar eerste bronzen World Cup-medaille op het onderdeel banked slalom.

Bibian Mentel
Bibian Mentel werd geboren in 1972 begon in 1993 met snowboarden, drie jaar later deed ze al mee met de wereldtop. Bij en enkelbandblessure in 2000 werd een tumor in haar scheenbeen ontdekt. Ondanks een operatie kwam de kanker terug. Amputatie van haar onderbeen zou uitzaaiingen moeten voorkomen en haar leven redden. Ze liet zich een prothese aanmeten, waarmee ze leerde snowboarden. Op de Paralympische Spelen in Sotsji in 2014 won ze goud. Ze richtte de Mentelity Foundation op, die als doel heeft kinderen en jongvolwassenen met een lichamelijke beperking aan het sporten te krijgen. Ondanks negen keer kanker is deze bikkel er toch bij deze Paralympische Winterspelen.  Of ze kans maakt weet ze niet, maar meedoen is nu echt belangrijker dan winnen.

Onze mannen:

Jeroen Kampschreur
Jeroen is geboren zonder scheenbenen en kwam al op jonge leeftijd in een rolstoel terecht. Hij gaat aan zitskiën en rolstoelbasketbal doen en blijkt talent te hebben. Hij richt zich nu volledig op het zitskiën.  En dat was zeker een goede beslissing.In 2017 werd hij wereldkampioen zitski voor drie disciplines: supercombined, giant slalom en slalom.

Niels de Langen
Toen Niels (19 jaar)  1 maanden oud was kreeg hij te maken met een bacteriële hersenvliesontsteking waardoor hij zijn onderbenen mist. Hij heeft leren zitskiën tijdens een kinderreis van de Vereniging van Gehandicapte Wintersporters. In eerste instantie voor de ‘fun’ maar dit werd al snel serieus. Niels kreeg de tip van zijn leraar om te gaan kijken bij een talentendag van de Nederlandse Ski Vereniging. Een hele goed tip want hij bleek talent te hebben. Niels doet sinds 2015 mee aan de wereldbekerwedstrijden. Zo won hij brons bij het WK alpineskiën.

Jeffrey Stuut
Jeffrey is aan zijn linkerzijde verlamd geraakt bij zijn geboorte doordat hij te maken kreeg met cerebrale parese. Volgens de artsen was het maar de vraag of hij ooit zou kunnen lopen, maar Jeffrey liet zich niet kennen en stond al op vijfjarige leeftijd op de ski’s. Na eerst alleen recreatief te skiën is hij ook begonnen met wedstrijden skiën. Jeffrey brengt de nodige trainingsuren door op het Nationale trainingscentrum in Papendal voor zijn herstel. In december 2015 brak hij namelijk zijn rechterbeen op drie plekken. Zijn doel is een medaille weten te bemachtigen deze Paralympische Winterspelen.

Chris Vos
Chris heeft aan een ongeluk op zijn vijfde een verlamming aan zijn rechterbeen overgehouden. Nadat hij uit het ziekenhuis was ontslagen begon hij met snowboarden. Na al het vele trainen en harde werken maakte hij in 2011 zijn debuut op een World Cup snowboarden. In 2014 vertegenwoordigde Chris Vos Nederland op de Paralympische spelen. Tijdens de wereldkampioenschappen in het Spaanse La Molina behaalde hij de wereldtitel op de banked slalom en de snowboardcross. Hier bleef het niet bij, een jaar later won hij alle overall World Cup-titels. Begin 2017 voegde hij op het WK in Canada twee gouden titels op de banked slalom en de cross aan zijn collectie.

Lees hier over Bibian Mentel.



WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF