fbpx

Dit effect heeft stress op je hormoonhuishouding

Je hoort nog vaak dat een burn-out een fabel is, maar stress brengt enorm veel symptomen met zich mee. In een eerdere blog schreven we al wat voor aanslag stress is op je lichaam, maar wist je ook dat het voor een hormonale disbalans zorgt? Je hormonen zorgen weer voor jouw gemoedstoestand, dus het is enorm belangrijk om ze onder controle te houden. Lees hier wat voor effect stress heeft op jouw hormoonhuishouding.

Acute of chronische stress?

Wanneer er gevaar dreigt maakt je lichaam een hoop adrenaline aan om te kunnen vechten of vluchten, dit is oerinstinct. Zo sta je op scherp om bepaalde situaties aan te gaan. Gelukkig maar, want zonder zouden er veel meer ongelukken gebeuren! Dit fenomeen noemen we acute stress, zodat je snel kunt reageren op bijvoorbeeld iets onverwachts wat er in het verkeer gebeurt.

Maar naast adrenaline maakt ons lichaam ook razendsnel een ander stofje aan: endorfine. Endorfine werkt verdovend, waardoor je minder geestelijke of lichamelijke pijn ervaart. Zo helpt endorfine bij het herstel van wonden, en zorgt het een gelukkig, rustig gevoel.

Wanneer je last hebt van chronische stress, blijft je lichaam continue het stofje cortisol aanmaken totdat je uitgeput bent. Dit zorgt ervoor dat je in een negatieve spiraal terecht komt: een uitputting die leidt tot een productiestop. Ofwel: de welbekende burn-out.

Hormonen overbelast

Een hormonale disbalans betekent dat je te weinig of juist te veel van bepaalde hormonen aanmaakt.Wanneer je stress ervaart, zijn er meerdere hormonen actief. De meest bekende hormonen zijn (nor)adrenaline (fight or flight hormoon) en cortisol (ontstekingsremmer, bloedsuikerverhoger).

In de eerste fase van chronische stress draaien deze hormonen overuren. En zo wordt er dus te veel coritsol geproduceerd. Wanneer je over je grenzen bent gegaan, kan je last hebben van een burn-out en heb je misschien wel een bijnieruitputting te pakken. Dan hebben deze hormonen juist een ónderfunctie (en maken je bijnieren juist te weinig cortisol aan). Zo kan het zijn dat je eerst een periode een hoge bloeddruk en bloedsuiker krijgt en niet ziek wordt, terwijl je na een burn-out ineens een lage bloedsuiker en bloeddruk kan hebben en alsnog last kan hebben van allerlei kwaaltjes.

Hormoonbalans weer herstellen

Het belangrijkste om je hormonen weer in balans te krijgen, is om te kijken naar de oorzaken die zorgen voor je hormonale disbalans. Komt dit bijvoorbeeld door een natuurlijke oorzaak of ziekte zoals de overgang, of komt het door een externe oorzaak zoals stress of medicijnen? Uiteraard kan het ook een combinatie van beide zijn. Zodra je de oorzaak weet kun je het probleem aanpakken. Probeer bijvoorbeeld gezonder te leven door een gezond en gevarieerd dieet aan te houden en te zorgen voor voldoende slaap, beweging en ontspanning.

Ook kunnen supplementen helpen om bepaalde hormonen weer op peil te brengen. Bij hevige stress zijn extra vitamine C, B5, rhodiola, fosfatidylserine en magnesium aanraders. Echter, bespreek het altijd met je huisarts wanneer je één of meerdere van deze producten gaat aanschaffen.

Bronnen: Holistik & Ruudmeulenberg

Wil jij stressvrij blijven?

RESCUE Plus met vitamine B5* en B12 helpt je hierbij! Neem een van de RESCUE Plus met vitamine B5* en B12 producten, onder andere te koop bij Kruidvat en ETOS.

*Ondersteunt in stress-situaties en ondersteunt bij spanning en inspanning!

Rescue bach spray

 

Benieuwd naar ervaringen van trouwe gebruikers van Bach RESCUE?® Lees dan hun ervaringsverhalen.



WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF