fbpx

Alles wat je moet weten over Vitamine B12

Het is deze week de week zonder vlees. Dat betekent dat we een weekje kunnen experimenteren met vegetarisch of veganistisch eten. Wie weet bevalt het zo goed, dat je het doorzet. Als je begint met vegetarisch of veganistisch eten, wordt er al snel geadviseerd om vitamine B12-supplementen te gaan slikken. Maar waarom eigenlijk? Wat is het? Waar is vitamine B12 dan allemaal goed voor? En hoe voeg je het toe aan je dieet?

Wat is vitamine B12?

Vitamine B12 is een wateroplosbaar vitamine. De natuurlijke vormen van het vitamine die voorkomen in eten en drinken zijn methylcobalamine, hydroxycobalamine en S-adenosylcobalamine. In verrijkte voedingsmiddelen of vitamine B12-supplementen wordt hydroxycobalamine gebruikt of de synthetische vorm cyanocobalamine.

Het is de enige wateroplosbaar vitamine dat je lichaam opslaat als ‘reservevoorraad’. Het gaat om zo’n 2 tot 5 milligram en wordt vooral opgeslagen in de lever.

Het zit in dierlijke producten zoals melk, melkproducten, vlees, vleeswaren, vis en eieren. De vitamine komt ook in plantaardige producten voor, bijvoorbeeld in gedroogd zeewier en algen. Echter, een groot deel hiervan is een variant die niet actief is en het lichaam niet goed opneemt.

Waar is het goed voor?

Vitamine B12 is nodig voor de aanmaak van rode bloedcellen. Rode bloedcellen zijn nodig om zuurstof in je bloed te vervoeren. Ook is het nodig voor een goede werking van het zenuwstelsel. Hieronder hebben we nog wat punten op een rijtje gezet waar het nog meer aan meewerkt:

  • Een normale werking van het maag-darmstelsel
  • Een goede weerstand en energievoorziening
  • Het geheugen en de concentratie
  • De gemoedstoestand

Daarnaast werkt de vitamine samen met andere vitamines en mineralen. Zo zorgt het in combinatie met vitamine B6 en foliumzuur voor de opname van ijzer door het lichaam.

Een tekort

Een tekort leidt tot een vorm van bloedarmoede: macrocytaire anemie. Door bloedarmoede kun je last krijgen van bijvoorbeeld moeheid, duizeligheid, hartkloppingen en oorsuizen. Ook kan het tekort aan de vitamine neurologische gevolgen hebben, zoals tintelingen in de vingers, geheugenverlies, coördinatiestoornissen of spierzwakte in de benen.

Wat kan je ermee?

Wanneer je dus vegetarisch of veganistisch eet, krijg je niet tot minder dierlijke producten binnen. Hierdoor zou je dus een Vitamine B12-tekort kunnen oplopen. Dit kun je gemakkelijk verhelpen door supplementen te slikken.

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is voor iedereen verschillend en kun je vinden op de site van het Voedingcentrum.

Te veel vitamine B12?

Alhoewel té veel natuurlijk nooit goed is, is het niet gevaarlijk wanneer je een overschot aan vitamine B12 binnenkrijgt. Er zijn geen nadelige effecten bekend van overmatige inname van de vitamine. Je lichaam zorgt er bij een overschot voor dat er automatisch minder B12 uit je voeding wordt opgenomen.

Bronnen: Voedingscentrum & Etos



WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF